25 / 04 / 2024

Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran!

Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran!

Yakınında miras kalan kişilerin miras vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergisini ödemeyenlerin son 4 günü bulunuyor. Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran!



Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran!


Veraset ve intikal vergisi: Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak biliniyor. Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılıyor.


Veraset ve intikal vergisi bu tür vergilerden olarak biliiyor. Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi olarak da tanımlanabiliyor. 


Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Miras vergisi beyannamesi; ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor. 


Miras vergisi 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran!

Miras vergisi 3 sene boyunca, 2'şerli taksitler halinde ödeniyor. İlk taksitler Mayıs ayında, ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. 2015 yılı vergi takvimine göre miras vergisinin 1. taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. 


2015 miras vergisi oranları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön