28 / 03 / 2024

Ortak yerler ne demektir?

Ortak yerler ne demektir?

Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesi ile Tapu Sicil Tüzüğünün 26. maddesinde ele alınan husus ortak yerler ne demektir, detayları haberimizde...



Ortak yerler ne demektir?

Müşterek medhal olarak da bilinen ortak yerler, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş binalarda bağımsız bölümler dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerleri ifade ediyor. Temeller, ana duvarlar, avlular, merpenler, koridorlar, kalorifer, su, hava gazı ve elektrik tesisleri gibi alanlar ortak yerler kapsamına giren alanlardan bazılarıdır. 


Konu ile ilgili husus; ortak yerler ne demektir sorusunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanununun 4. maddesi ile Tapu Sicil Tüzüğünün 26. maddesinde ele alınmıştır.


Kat Mülkiyeti Kanunu

Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.

a)Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve

çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup

bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, 

b)Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve

elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,

c)Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.

Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Tapu Sicil Tüzüğü

Madde 26 – Sosyal tesis, ticari mahal yüzme havuzu, tenis kortu gibi taşınmaz mal veya bağımsız bölümleri ortaklaşa kullanıma ayrılmış ise, malik sütununa faydalanan taşınmaz malların ada ve parsel veya bağımsız bölüm numaralı yazılır. Ortaklaşa kullanılan yerler, faydalanan taşınmaz mallarla aynı ada ve parsel içerisinde olabileceği gibi, ortak sınırı olmaksızın ayrı ada ve parsellerde de bulunabilir. Faydalanan taşınmaz malların kütük sayfasının beyanlar bölümüne, ortaklaşa kullanılan taşınmaz malın, hangi ada ve parsel veya bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir. Ortaklaşa kullanılan yerler, kanuni istisnalar dışında, faydalanan bütün taşınmaz mal maliklerinin birlikte istemleri olmadan müşterek mülkiyete dönüştürülemez. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön