25 / 04 / 2024

Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedel, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaatta bulunarak öğrenilebiliyor. Peki, rayiç bedel nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...



Rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedel, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaatta bulunarak öğrenilebiliyor. 


Ancak, rayiç bedeli kendiniz hesaplamak istediğinizi farz edelim. Bu durumda rayiç bedel hesaplama formülü nedir? Rayiç bedeli nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Rayiç bedel hesaplama formülü..

Rayiç bedeli hesaplamasıiçin gayrimenkulün yer aldığı semtdeki en az diğer üç gayrimenkulün rayiç bedelini ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor. Eğer rayiç bedel tespiti yapılacak olan gayrimenkul bir evse, üç evin rayiç bedeli ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor.


Bu üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam metrekaresine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu bulunabiliyor.


Metrekare başına düşen rayiç bedelini, esas rayiç bedelini bulmak istediğimiz evin m2 si ile çarparız. Böylece, evin gerçeğe yakın değeri kısmen de olsa bulunmuş oluyor.


Tapu rayiç bedel bulmadaki bir sonraki adım; kısmen rayiç bedelini çıkaracağımız evin, diğer üç ev ile aralarındaki eksiklik ve fazlalıkları saptamak.


Bu kıyaslamalar sonucunda; rayiç bedeli etkileyen özellikler gözönüne alarak, 10 üzerinden objektif bir şekilde puanlanmalı. Bu formül ile tapu rayiç bedeli hesaplanmış oluyor. Yukarıdaki işlemlerin formülü ise şu şekilde:


Rayiç bedel hesaplama formülü: Metrekareye düşen rayiç bedeli çarpı evin metrekaresi çarpı (80 + 10 üzerinden verilen toplam puan) bölü 100 = Rayiç Bedel


Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Rayiç bedel belgesi nereden alınır?


Geri Dön