24 / 04 / 2024

Şerefiye bedelinin ne zaman ödenmesi gerekir?

Şerefiye bedelinin ne zaman ödenmesi gerekir?

Şerefiye bedeli, dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına deniyor. Peki, şerefiye bedelinin ne zaman ödenmesi gerekir?



Şerefiye bedelinin ne zaman ödenmesi gerekir?

Şerefiye bedeli,  dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına deniyor. 


Şerefiye bedeli tespit edilirken sistem sayım programı kullanılıyor.Sistem Sayım programına girilmesi gereken veriler arasında; toplu konutta tüm blokları etkileyen değerler kaydı; Parsellerin kaydı; Bloklara ait Bilgi Kaydı; Blokta bulunan yönlere ait veri kaydı bulunuyor. Daire fiyatlarına eklenen bu ücretin, daire sahibine ödenmesi gerekiyor. Yani, gayrimenkulü satın alacak kişinin, gayrimenkul sahibine bu ücreti ödemesi gerekli oluyor.


Kooperatiflerdeki Şerefiyelerin hesaplanmasında dairenin, kat yüksekliği, yönü, güneş alması, gürültü, yola merkeze uzaklığı, manzara noktaları vb.belirleyiciler bölgenin özelliklerinin getirdiği önem sırasına göre belirlenen yüzdelerle (bu yüzdeler değişebilir) bir puanlama yapılarak yapı maliyetindeki oran bulunuyor. 


Bu yüzdeler ve bulunan şerefiye bedeli her dairenin özelliklerine göre değişiyor. Şerefiyelerde kimi daire üste ödeme yaparken kimi daireler de geri para alabiliyor. Toplanan şerefiye bedelleri ile geri alınan şerefiye bedellerinin toplamı birbirine eşit oluyor. 


Dairenin şerefiye bedeli, taşınmaz kiralama ya da satışında talep edilebiliyor. Şerefiye bedeli yapı kooperatiflerinden de isteniyor yani bu bedel hem anagayrimenkulün yapım aşamasında ortakların ödemesi, hemde yapımı bitmiş olan dairelerin satışında, daireyi satın alacak kişinin ödemesi gerekiyor. 



Şerefiye bedeline itiraz edilebilir mi?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön