28 / 03 / 2024

Kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?

Kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira bedelinin belirlenmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?



Kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemiyor.


Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz oluyor.


Kira bedelinin belirlenmesi için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Peki, kira bedelinin belirlenmesi davası ne zaman açılır?


Dava açma süresi ve kararın etkisi 

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Ev kiralarına zam nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön