29 / 03 / 2024

Ev kiralarına zam nasıl yapılır?

Ev kiralarına zam nasıl yapılır?

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, ev kiralarına zam nasıl yapılır?



Ev kiralarına zam nasıl yapılır?

Kiracılık Hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural yalnız ev kiralarında uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Peki, ev kiralarına zam nasıl yapılır?


Ev kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Ev kirası zammı hesaplama örneği şu şekilde:


Ev kirasına zam hesaplama örneği:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan enflasyon oranlarına göre geçtiğimiz ay ev kiralarında kira bedeline %4,80 oranında zam yapıldı.


Örneğin mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kiracının yeni kira döneminde kira bedeli, 1048 TL oldu.



Enflasyon oranları Mayıs 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön