24 / 04 / 2024

Devlet destekli ev kredisi başvuru nasıl yapılır?

Devlet destekli ev kredisi başvuru nasıl yapılır?

Torba Yasa'da kapsamına göre, bankadan konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devlet destek verecek. Peki, Devlet destekli ev kredisi başvuru nasıl yapılır?



Devlet destekli ev kredisi başvuru nasıl yapılır?

Konut sahibi olmak isteyenler, bankadan konut kredisi kullanarak uzun vadede düşük faizler ödeybiliyor. Ancak konut kredi konutun yüzde 75'ine veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısım için peşinat verilmesi gerekiyor.


Konut kredilerinde durum böyle olunca, söz konusu kredi peşinatı için devlet destek verme kararı aldı. 6637 sayılı Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereğince ilk evini alacaklara devlet bazı koşullarda yardım yapacak.


Hükümetin vereceği yüzde 15'lik destek, ilk evde geçerli olacak. İkinci ve üçüncü ev için değil bu destek söz konusu olmuyor.  Peki, Devlet destekli ev kredisi başvuru nasıl yapılır?


Konut devlet teşviği şartları şu şekilde;

- Türk vatandaşı olmak

- Konut sahibi olmamak

- İlk evini Türkiye'den almak

- Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmak

- Asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmak.


Konut kredilerinin ilk mecburi yüzde 25 peşinatını biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunuyor. 


‘Konut almak için para biriktiriyorum’ diyen her vatandaşa devlet, konut aldığı anda ne kadar biriktirmişse, yüzde 15 katkıda bulunuyor.  Ama hesabın, konut almak şartıyla açılmış olması gerekiyor. 


Vatandaşın yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği para 50 bin liraysa; yüzde 15 devlet katkısı ile parası 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa devlet ona 15 bin TL ek para verecek.



Devlet destekli konut kredisi nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön