19 / 04 / 2024

Yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?

Yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?

Ev ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Sözleşme süresinin sona ermesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?



Yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?

Ev ve işyeri kiralamalarında imzalanan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.


Sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Sözleşme süresinin sona ermesi halinde sözleşme sona ermiyor, herhangi bir fesih bildiriminin yapılmamış olması halinde kira sözleşmesi yenileniyor. Yenilenen kira sözleşmesinde kiraya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde zam nasıl yapılır?


Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak bu kural meskenlerde uygulanıyor. 2020 yılına kadar işyerindeki kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor. Kira zam hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.



Kira bedelinin belirlenmesi kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön