18 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir?

Gayrimenkul kiralamalarında, kiracısı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Peki, kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir? İşte yanıtı..



Kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir?

Gayrimenkul kiralamalarında, kiracısı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Yapılan anlaşmaya istinaden imzalanan sözleşmede kira bedeline, kira süresine ve kira zam oranı gibi bilgilere yer veriliyor.


Kira döneminin sona ermesi halinde eğer sözleşme kiracı ve mal sahibi tarafından feshedilmiyorsa, sözleşme 1 seneliğine daha yenilenmiş kabul ediliyor.


Yenilenen kira döneminde kira bedeline zam yapılıtor. Peki, kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir?


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde kiracıya ÜFE oranlarına göre zam yapılıyor. Ancak işyerinde kiracıya 2020 yılına kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira artış hesabında kullanılacak ÜFE oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 2015 Mart döneminde açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Kira zam hesabında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 3,10 kullanılacak.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön