29 / 03 / 2024

Sitelerde evcil hayvan besleyebilme şartları!

Sitelerde evcil hayvan besleyebilme şartları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için bugün sitelerde evcil hayvan besleyebilme şartlarını ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı....



Komşuluk hukukunun hakim olduğu sitelerde site yaşam kültürü zevkleri ve renkleri tartışılmaz kabul edebilirken, komşuluk ilişkilerinin gücüne inanmayan yönetimlerde tolerans ortadan kalkar ve adli hukuk site yaşamına girer. Kanunen, yönetim planında özel olarak evcil beslenmesi konusu işlenmemişse, daha doğrusu özellikle sitede evcil beslenemeyeceği belirtilmişse yalnızca ortak alanlar değil konutların içinde de evcil beslenemez, aksi davranışlar bir malikin şikayeti üzerine yönetim planına dayanılarak evcilin site dışına çıkarılması mülki amir talimatı bazen de mahkeme kararı ile sağlanır.


Evcil hayvanların hukuku 5199 sayılı Hayvanları Koruma  Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde tanımlanmıştır.


Evcil hayvanlar hangileridir?

Ev ve Süs hayvanları tanımına, yasaklı türler dışında tüm köpek ırkları, evcil kediler, tüm kafes kuşları, akvaryum balıkları, küçük kemirgenler ve sürüngenler dahildir.


Ancak sitelerde evcilden kasıt, kedi ve köpeklerdir.

Şimdiye kadar, adli davalarda, komşuluk ilişkilerinin geliştirilmemiş olmasından dolayı, komşular arasındaki başka konulu sürtüşmelerin ceremesini sitedeki evcil hayvanlar çekmektedir.


Yönetim planında, evcil beslenmesine izin verilmiş ise, site yönetimi bu konuda belli güzergahı olan evcil gezdirme ve serbest bırakma çitle çevrili alanları oluşturulmalı ve bağımsız bölüm bilgi formlarında evcilin hukuki varlık belgelerini talep ederek sakinler arasında oluşabilecek ve komşuluğa sebep verebilecek  kabahatleri önlemelidir.


Web: www.konutsitesiyonetimi.com   


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni



Geri Dön