23 / 04 / 2024

Taban alanı nedir?

Taban alanı nedir?

Taban alanı nedir? Taban alanı kat sayısı ne ifade ediyor? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Taban alanı nedir?

Taban alanı ile ilgili tanımlamalara Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yer veriliyor. 


Bu yönetmeliğe göre taban alanı, Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan şeklinde ifade ediliyor.


Konu ile ilgili hükümler, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin 14. maddesinin 1. fıkrasında yer alıyor.


Madde 14- Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.


Taban alanı kat sayısı

Taban alanı, yukarıda da belirtildiği üzere ışıklıklar ve çıkmalar hariç binanın yatay iz düşümünün arsa zemininde kapladığı alanı ifade ediyor.


Yapı nizamı ile belirlenen parsellerin bahçelerinde yapılacak müştemilat binaları taban alanı içine katılıyor. Taban alanının parsel alanına oranına "Taban Alanı Katsayısı" deniyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön