16 / 04 / 2024

Tapu harcı gider yazılır mı?

Tapu harcı gider yazılır mı?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, şirket adına da yapılabiliyor. Tapu alım satım işlemleri için ödenen tapu harçları, şirketin yaptığı harcamalar arasında yer alıyor. Peki, ödenen bu tapu harcı gider yazılır mı?



Tapu harcı gider yazılır mı?

Şirket adına gayrimenkul alım satım işlemleri için gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Tapu dairesinde şirketlerden; gerçek kimselerden farklı olarak; şirket imza sirküleri, şirketin bağlı bulunduğu ticaret odasından tapu işlemi için yetki belgesi, şirketin vergi levhası veya vergi numarasını gösterir belge ve şirket müdürünün nüfus cüzdan örneği isteniyor.


Şirket adına yapılan gayrimenkul alım satım işlemleri için ödenen  tapu harçları, şirketin yaptığı harcamalar arasında yer alıyor. Peki, ödenen bu tapu harcı gider yazılır mı?


Tapu harcının gider yazılması...


Vergi usul kanunu / Madde 270

Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satınalma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:


1. Makine ve tesisattan gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;


2. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.


(2365 sayılı Kanunun 49. maddesiyle değişen fıkra) Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve (5035 sayılı Kanunun 48/1-c maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2004’ten geçerli olmak üzere 02.12004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ibare) Özel Tüketim Vergilerini(*) maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler


Yukarıda yer alan kanun hükümlere göre, şirket tarafından gerçekleştirilen herhangi arsa ve arazi için mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler haricindeki giderlerin isteğe bağlı olarak maliyet veya gider yazılması mümkün olabiliyor.


Tapu maliyeti ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön