29 / 03 / 2024

Tapu miras!

Tapu miras!

Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak tapu miras işlemini yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mümkün olan en kısa zamanda veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor...




Tapu miras!


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir çok mal edinme yollarından birisi de mirastır. Miras yoluyla elde edilen bir emlakın (bu emlak bir tarla, arsa, konut ya da dükkan olabilir) tapu miras işlemleri de en merak edilen konular arasında geliyor. Bir kişinin ölmesi durumunda, ölen kişiye ait taşınmaz (ev, tarla, arsa, dükkan) kanuni mirasçıları kimse ona geçiyor. 


Mirasçılar iki şekilde olabiliyor. Bunlar; kişinin ölümüne bağlı olarak, kanundan doğan kanuni mirasçılık söz konusu olabileceği gibi mirasçılık sözleşmesine (vasiyetname) dayanan mirasçılar da söz konusu olabiliyor. 

Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak tapu miras işlemini yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mümkün olan en kısa zamanda veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. Veraset belgesi genel manada ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten bir belgedir. Veraset belgesi verasetin ya da diğer bir ifadeyle mirasın gerçekleşmesi için oldukça öneme sahip bir belge niteliği taşıyor.


Miras yoluyla intikal işlemleri ise gayrimenkulün ya da taşınmazın veraset belgesine (mirasçılık belgesi) göre mirasçılar adına tescilidir. Miras yoluyla intikal işlemi, müşterek mülkiyet (hisseli) şeklinde yapılacaksa, bütün mirascıların bizzat ya da temsilcileri yoluyla (noterde düzenlenmiş vekaletnameler aracılığıyla) işleme katılmaları gerekiyor. Mirasçılardan birinin ya da birkaçının eksik olması halinde ise, miras yoluyla intikal işlemi iştirak halinde mülkiyet olarak tescil ediliyor. Böyle bir durumda mirasçılar paylarından rahatlıkla ve serbestçe tasarruf etme hakkına sahip olamıyor. Mirasçılar birbirine paylarını devredebiliyor ancak dışarıdan birine satış yapamıyorlar. Herhangi bir mirasçı da iştirak halinde intikal işlemi yaptırabiliyor ancak iştirak durumunu tek başına ortadan kaldıramıyor.



Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
Veraset tapu işlemleri!
Gaibin mirası!
Saklı pay ve miras nedir?
Miras payları!
Medeni kanun miras hükümleri!
Miras hukuku soruları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön