24 / 04 / 2024

Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçiyor mu?

Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçiyor mu?

Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçiyor mu? Tapu tahsis belgesinin tapu yerine geçip geçmediğinin cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında fikir edinebilirsiniz..



Tapu tahsis belgesi tapu yerine geçiyor mu?


Tapu tahsis belgesi,  2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakları ifade ediyor. İmar affı" şeklinde tanımlanan yasal düzenlemeler uyarınca ilgili kamu kurumlarınca kişilere "tapu tahsis belgesi" verilmesi sureti ile mülkiyet hakkı tesisi sağlanmış oluyor.


İleride tapuya çevrilmesi suretiyle verilen tapu tahsis belgesi tapu  yerine geçiyor mu sorusunun cevabını verelim. Gayrimenkul hukukunun kural-ilke ve kurumları açısından "tapu senedi" ile "tapu tahsis belgesi" farklı nitelikte  haklar içeriyor. Tapu senedi, kural olarak; bir gayrimenkul üzerinde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini belgeliyor. Tapu tahsis belgesi ise mutlak-kesin bir mülkiyet hakkı niteliğinde olmuyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 04.12.1996 tarihli kararı ile bu belgenin bir mülkiyet belgesi olmadığını, yalnızca fiili kullanmayı belirleyen ve ilgilisine kişisel hak sağlayan "kişisel hak" olduğunu tespit etmiştir.  


Yargıtay kararında tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermediği açıkça belirtiliyor. Bu belgenin ilgilisine "mülkiyet" hakkını sağlaması için kanun ve ilgili düzenlemelerdeki diğer koşulların gerçekleşmesi şartı aranıyor.


Tapu tahsis belgesi ile sahip olunan şahsi hak; tapu senedi ile sahip olunan ayni nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal ediyor. Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devir edebiliyor.



Tapu tahsis belgesi ne demektir?

Tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön