26 / 04 / 2024

Tema Park projesinin detayları belli olmaya başladı!

Tema Park projesinin detayları belli olmaya başladı!

Türkiyenin ilk tema parkı ve Türkiye'nin en büyük fuar ve kongre merkezinin oluşturacağı projede konutlar, ofisler, alışveriş caddesi, alışveriş merkezi ile 3 ve 5 yıldızlı otellerde yer alacak



 Mesa-Kantur-Akdaş-Artaş-Öztaş konsorsiyumu Halkalı'da yapacağı 2.5 milyar dolarlık İstanbul Tema Park projesi için çok sayıda prestijli projede imzası olan Amerikalı mimarlık ofisi Gensler ile anlaştı Ana omurgasını Türkiyenin ilk tema parkı ve Türkiye'nin en büyük fuar ve kongre merkezinin oluşturacağı projede konutlar, ofisler, alışveriş caddesi, alışveriş merkezi ile 3 ve 5 yıldızlı otellerde yer alacak.

TOKİ tarafından hasılat paylaşımı modeliyle geçen aralıkta ihale edilen, Mesa Mesken- Kantur- Akdaş-Artaş-Öztaş konsorsiyunu tarafından inşa edilecek İstanbul Tema Park projesinin detayları belli olmaya başladı. 23 Mayıs'ta beş uluslararası mimarlık ofisini İstanbul'a davet eden konsorsiyum üyeleri, yapılan sunumlar sonrasında projeye imzasını atacak mimarlık ofisini seçti. Bir dönem Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekterliği de yapan Süha Özkan başkanlığındaki danışma kurulu ve konsorsiyum üyeleri, İngiltere'den Civik Arts ve Edward Cullinan Architects, ABD'den HOK ve Gensler ile Japonya'dan Nikken Sekkei mimarlık ofislerinin hazırladıkları master planlar arasından Amerikalı Gensler mimarlık ofisinin projesinde karar kıldı.

Detaylar 28 Temmuz'da belirlenecek
28 Temmuz'da İstanbul'da yeniden bir araya gelecek olan Gensler yetkilileri, danışma kurulu üyeleri ve konsorsiyum üyeleri detayları tartışarak projeye son halini verecek. Amerikalı Gensler Mimarlık ofisinin hazırladığı master plana göre, 1 milyon 500 bin metrekarelik İstanbul Tema Park projesinin ana omurgasını yaklaşık 450 bin metrekarelik alanda kurulacak tema park olarak isimlendirilen doğa ve eğlence parkı ile 400 bin metrekarelik alana inşa edilecek fuar, otel ve kongre merkezi oluşturacak.

Türkiye'nin en büyük fuar merkezi
Konsorsiyum ortaklarından Artaş İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan İstanbul Tema Park'ta konut sayılarını az tutarak imar hakkını daha çok fuar alanı kullanmayı tercih ettiklerini kaydetti. Türkiye'nin en büyük fuar alanının 90 bin metrekare olduğunu hatırlatan Çetinsaya, "Burada yapacakları fuar alanının 150 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını ayrıca 80-90 bin metrekare büyütülebilecek şekilde inşa edilecek. Otomotiv Tekstil fuarları 150 bin metrekarenin altındaki fuar alanlarını istemiyor. İstanbul'un yeni fuar merkezi İstanbul Tema Park olacak. Türkiye Avrupa'daki fuar şirketlerinin ilgisini çekiyor. Fuar merkezinin işletmesi için talipliler arasında Alman Fuar devi Messe de bulunuyor" dedi.

Ünlü markalar Tema Park'ta
Gensler'in 'Seven Gardens' (Yedi Bahçe) şeklinde tasarladığı proje içinde doğa ve eğlence alanı Tema Park, AVM ve perakende alanları, konut alanı, şehir merkezi ve kent meydanı, 3 yıldızlı ve 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi ile sağlık ve spor merkezinden oluşuyor. Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, mimarlık ofisi Gensler'le 28 Temmuz'da buluşarak projeye son halini vereceklerini belirterek, konutların sayısının henüz belli olmadığını kaydetti. Projede Town Center (Kent Merkezi) olarak tanımladıkları blümde İstiklal Caddesine benzer bir cadde oluşturulacağını ve bunun bir meydana çıkacağını ifade ederek, bu cadde de bağımsız birimler halinde Louis Vuitton, Prada, Calvin Klein, Dolce Gabbana, Cavalli, Guess, Ferre, Fornarina gibi dünyaca lüks markaların outlet mağazaları, cafeler, restoranlar yer alacak. az sayıda konut ve ofisler bulunacak. Kent merkezi, bir kent meydanı aracılığı ile fuar merkezine bağlanacak" diye konuştu. Boysanoğlu, Tema Park'ın yapımı ve işletmesi içinde Türkiye'de distribitörlüğünü İnanlar İnşaat'ın yaptığı Six Flags'inde aralarında bulunduğu Avrupalı bir kaç şirketin ilgilendiğini kaydetti.

2016'da hizmete girecek
Yapımına 2011 sonunda başlanması ve 2016'da tamamlanması öngörülen projenin yatırım aşamasında 4 bin kişi, tamalandığında çalışacak 5 bin kişi ve destek sektörlerde çalışacaklarla birlikte 12 bin kişiye istihdam yaratması bekleniyor.

Sabah Emlak


Geri Dön