29 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisinden muafiyet!

Veraset ve intikal vergisinden muafiyet!

Türk vergi sisteminde dolaysız vergiler arasında, veraset ve intikal vergisi de yer alıyor. Vergiden bazı koşullarda muafiyetler söz konusu oluyor. İşte, veraset ve intikal vergisinden muafiyet!



Veraset ve intikal vergisinden muafiyet!

Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olan veraset ve intikal vergisi; bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi niteliği taşıyor.


Miras vergisi olara da ifade edilen veraset ve intikal vergisini  malın iktisap ettiği kişinin ödemesi gerekiyor. Bu verginin bildiriminden  itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödenebiliyor. 


2015 yılı vergi takvimine göre, verginin  2015 yılı 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Verginin 1. taksit son ödeme tarihi 1 Haziran olarak biliniyor. Hala vergisi ödemeyenlerin son 3 günü bulunuyor.


Veraset ve intikal vergisinden muafiyet!

a) Amme idareleri, emekli ve yardım sandıkları, sosyal sigorta kurumları, umumi menfaate hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunların aralarında kurdukları teşekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmıyanlar;


b) Yukarıki fıkrada sayılanlar dışında kalan hükmi şahıslara ait olup umumun istifadesi için ilim, araştırma kültür, sanat, sıhhat, eğitim, din, hayır, imar, spor gibi maksatlarla kurulan teşekküller;


c) Yabancı Devletlerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsolosları (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o Devletin tabiyetinde bulunan memurları ve Türkiye'de resmi bir vazifeye memur edilenler ile bu sayılanların aileleri efradı (Mütekabiliyet şartiyle) (Türk tabiiyetinde bulunan şahıslardan veraset tarikiyle veya sair suretle mal iktisabedenlerle yukarda sayılanların dışında kalıp da Türkiye'de ikamet eden şahısların Türkiye'de bulunan mallarını veraset tarikiyle veya sair suretle iktisabedenler hariç).


Miras vergisi son ödeme tarihi ne zaman?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön