26 / 04 / 2024

Yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı mı?

Yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı mı?

1 Mart 2016 tarihi ile başlayan kira gelir vergisi ile değer artış vergisi dönemi, 31 Mart'a kadar devam ediyor. Peki, beyanname son günü bugün mü? Yoksa yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı mı?



Yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı mı?

1 Mart 2016 tarihi ile başlayan kira gelir vergisi ile değer artış vergisi dönemi, 31 Mart'a kadar devam ediyor. Bu iki vergi için de öncelikle vergi beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Vergi takvimi gereğince yıllık beyannameler için son gün 25 Mart'tı. Peki, beyanname son günü bugün mü? Yoksa yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı mı? 


GİB tarafından yapılan açıklama ile yıllık beyanname verme dönemi uzatıldı.


25 Mart 2016 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2015 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 31 Mart 2016 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı.


Elektronik ortamda beyanname veren mükelleflerin, beyannamelerini gün sonuna kadar gönderebilmeleri mümkün.


Hazır Beyan Sistemi


Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılacaktır.


Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 


İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.


Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.


Başkanlık, gelişen bilgi teknolojilerini dikkate alarak Sisteme giriş yöntemlerinde değişiklik veya ilave yapmaya ve bunları Sistem üzerinde kullandırmaya yetkilidir.




3 adımda kira vergisi ödeme işlemleri!


3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Kira geliri beyan dönemi 31 Mart akşamına kadar uzatıldı. Beyanname verirken masraflara dikkat edin. Böylece verginiz azalır ya da tamamen ortadan kalkar


Kira geliri beyannamesi verecekler dikkat! Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre; dün bitecek olan 2015 takvim yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süreleri, 31 Mart Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı. Cezaya düşmemek için 2015'te kira geliri olanların beyan vermeleri gerekiyor. Maliye Bakanlığı, kira geliri olup beyan etmeyenleri belirlediğinde 2 kat usulsüzlük cezası, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası kesiyor. Kira beyannamesinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Beyannameler götürü gider ve gerçek gider yöntemlerine göre düzenleniyor. Eğer gerçek gider yöntemi seçilmişse, masrafların bildirimi önem taşıyor. Böylece vergi ya azalıyor ya da tamamen ortadan kalkıyor.


GİDERLERİ BİLDİRİN

Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 600 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinden istisna düşülüyor. Ardından, beyan edilen masraflar tek tek indirilerek, hesaplanıyor.


Takvim





Geri Dön