26 / 04 / 2024

3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri!

3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri!

Gayrimenkul gelir vergisi, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde satılması halinde senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İşte 3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri..



3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri!

Gayrimenkul gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların belli bir süre içerisinde satılması halinde senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Peki,gayrimenkul gelir vergisini kim öder? Gayrimenkul gelir vergisi, nasıl, nereye ve ne zaman ödenir? İşte 3 adımda gayrimenkul gelir vergisi ödeme işlemleri:


1. adım: Vergi mükellefiyetinin tespiti


Gayrimenkul değer artış kazancının vergilendirilmesi için taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılmış olması gerekiyor. 


Buna göre 2011 yılından itibaren satın alınıp 2015 yılında satılan taşınmazlar için vergi ödenirken, 2010 ve daha eski yıllarda satın alınan ve satılan taşınmazlardan elde edilen kazanç için vergi ödemesi yapılmıyor.


2. adım: Vergi için beyanname verilmesi


Gayrimenkul gelir vergisi mükelleflerinin ödeme yapmadan önce, beyanname vermeleri gerekiyor. Değer artış kazancı vergisi beyannamesi 1 - 25 Mart tarihleri arasında vergi dairesine veriliyor.


3. adım: Değer artış kazancı 1. taksit ödemesi


Gayrimenkul gelir vergisi 1. taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre ilk taksit ödemeleri 31 Mart'ta son buluyor.

 

Gelir Vergisi;

Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.



Değer artış vergisi 1. taksit ödemeleri için son 2 hafta!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön