24 / 04 / 2024

1 Mayıs'ta açıklanacak maaş sürprizinin detayı belli oldu! En düşük ücret kaç lira olacak?

1 Mayıs'ta açıklanacak maaş sürprizinin detayı belli oldu! En düşük ücret kaç lira olacak?

Milyonlarca emekli ve asgari ücretli 1 Mayıs'ta hükümetin açıklayacağı sürprizin detaylarını merak ediyor. Asgari ücret ve memurların maaşlarındaki düzenleme nasıl yapılacak. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret detayını açıkladı.



HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin temmuz ayında yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 

Mahmut Arslan, 'Asgari ücrette yapılacak bu düzenlemelerin, aynı oranda, toplu sözleşme yaptığımız iş yerlerinde gerek kamu gerekse özel sektördeki o toplu sözleşmelerle elde ettiğimiz ücretlere yapılmasını istiyoruz ve bunu olmazsa olmaz kabul ediyoruz' dedi.

Mahmut Arslan hükümetten asgari ücret maaşıyla ilgili yapılacak düzenlemeyle ilgili beklentilerini şu şekilde sıraladı:

* Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının süratle değişmesi gerekiyor. Komisyon üyeleri içinde hükümetin bu kadar yüksek düzeyde ağırlığının olması gibi konuların gözden geçirilmesi gerekiyor.

* Sayın TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Komisyonu’nda yer almamıza rağmen asgari ücrette dayanışma içinde olmamız talebinde bulundu. Biz, bunu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda görmek istiyoruz. Her işçi konfederasyonu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda üyeleri oranında temsil edilmeli.

* Bu asgari ücrette, bizim yıllardır seslendirdiğimiz vergi konusunu da ele aldık. Türkiye Cumhuriyeti’nde asgari ücrette yapılmış en büyük reformdur. Asgari ücret tutarındaki bütün gelirlerin vergi dışı bırakılması tarihi bir adımdı.

ALTI AYLIK ENFLASYONUN ÜZERİNDE BELİRLENMELİ

* Biliyorsunuz aralık ayındaki çalışmalarda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı içerisinde asgari ücreti belirlerken bir kısım kriterler vardı, başta TÜİK olmaz üzere. Bu kriterlerde daha sonra gördük ki siyasi irade de işin içerisine girerek enflasyonun üzerinde bir asgari ücretin belirlenmesi sağlandı. Ben, aynı yaklaşımın temmuz ayına geldiğimiz zaman da altı aylık enflasyon artışını dikkate alarak, onun üzerinde bir yerde asgari ücretin belirlenmesinin hakkaniyetli olduğunu düşünüyorum.

* Enflasyonun üzerinde asgari ücretin belirlenmesini; Türkiye’nin yaşamış olduğu bu yoğun, piyasadaki allak bullak olan fiyat artışları, zamlar, arkası kesilmeyen, arka arkaya gelen zamlar ve bunun getirdiği mağduriyetleri dikkate alan, bunun çözümünü sağlayan bir düzenlemeyi HAK-İŞ talep etmektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön