20 / 04 / 2024

1. Murad Hüdavendigar Külliyesi İmaret Binası restore ediliyor!

1. Murad Hüdavendigar Külliyesi İmaret Binası restore ediliyor!

Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan Osmangazi Belediyesi, 1367-1385 yılları arasından Sultan 1. Murad tarafından yaptırılan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi İmaret Binasını restore etmek için çalışma başlattı.



 

Osmangazi Belediyesi ecdat yadigarı eserleri geleceğe taşıma projeleri kapsamında Çekirge Mahallesi’nde bulunan 1. Murad Hüdavendigar Camii’nin batısında yer alan 1. Murad İmareti’nin restorasyonu için düğmeye bastı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanan proje kapsamında tarihi binanın restorasyonu için Osmangazi Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Osmanlı döneminin ilk eserlerinden biri olan binanın duvarına ilk çekici vurarak restorasyon çalışmalarını başlatan  Belediye Başkanımız Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi’nin tarihimize verdiği değer bir kez daha kendini gösteriyor” dedi.


 

Osmanlı döneminin ilk eserlerinden biri olan binanın restorasyonu kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler alan Başkan Dündar, “631 yıl önce Sulan 1. Murad tarafından yaptırılan bina uzun yıllar süresince imarethane olarak kullanılmış. Günümüzde binanın bir bölümü sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılırken bir bölümü de aş evi olarak faaliyet göstermektedir. Uzun yıllar ayakta duran bu bina 1906 yılında Sultan Abdülhamid tarafından yenilenmiş ve o günün mimari anlayışına göre yürütülen çalışmalar neticesinde bugünkü şeklini almıştır. Yaklaşık 110 yıldır bina üzerinde herhangi bir bakım çalışması yürütülmediği için yıpranmalar meydana gelmiş. Osmangazi Belediyesi olarak binanın restorasyonu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanan proje kapsamında binayı aslına uygun şekilde yenileyeceğiz. Yaklaşık 10 ay sürecek restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2017 yılı içerisinde binayı yeniden hizmete açacağız” diye konuştu.



Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından binanın yeniden kültürel faaliyetler ve aş evi olarak kullanılmaya devam edeceğini belirten Başkan Dündar, “Osmangazi Belediyesi’nin tarihimize verdiği destek bir kez daha kendini gösteriyor. 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi İmaret Binası’nın aslına uygun şekilde geleceğe taşınmasına ciddi bir katkı sağlamış oluyoruz. Tüm Bursa için hayırlı olsun” dedi.


 


Osmangazi Belediyesi

 


Geri Dön