23 / 04 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar ve ev sahipleri arasında yıllık olarak imzalanan sözleşmeye kira sözleşmesi denir. Bu sözleşmede hem kiracıyı hem de ev sahibinin haklarına yer verilir.



1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kira sözleşmeleri bir yıl için imzalanmaktadır. Ancak ev sahibi kira sözleşmesinin bitimine dayanıp, kiracıyı tahliye edilemez. Eğer kanundaki sayılan tahliye sebeplerinin varlığı halinde kiracının evden çıkarılması mümkündür.

10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir.  Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

KİRACI TAHLİYESİ NEDİR?

Kiralanan konuttan kiracının herhangi bir nedenle taşınmazdan hukuki yollar vasıtasıyla çıkarılmasına kiracı tahliyesi adı verilir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliyesi davası, tahliye talepli icra takibi gibi çeşitli yollar mevcuttur.

KİRACI SON AY KİRA ÖDER Mİ?

Kira sözleşmesinde özellikle aksi bir yönde belirtilen madde bulunuyorsa mülk sahibinin kiracıdan tazminat isteme hakkı bulunur. Örnek verirsek sözleşmede “Erken çıkarsa tazminat öder” şeklinde bir madde yer alıyorsa, bu durumda kiracı oturmadığı aylarında kirasını ödemek durumunda kalır.

KİRACI KAÇ KEZ KİRA ÖDENMEZSE ÇIKARILIR?

Kiracı kaç kez kira ödenmezse çıkarılır sorusu her kiracının sorduğu sorulardan biridir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352/2. Maddesi uyarınca, aynı kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar gönderilerek, kira ödemeyen kiracı tahliye davası ile karşı karşıya kalabilir.  Burada kira döneminden bahsedilen de bir yıllık kira süresi olmaktadır.

TOKİ aylık ödeme ne kadar? TOKİ sosyal konut ödemeleri kaç TL?

100 metrekare prefabrik ev kaç para?

Hisseli tapuya nasıl ev yapabilirim?

 


Geri Dön