19 / 03 / 2024

10 bin fabrikaya acil dönüşüm çağrısı!

10 bin fabrikaya acil dönüşüm çağrısı!

Deprem sonrası riskli yapılar denildiğinde akla ilk konutlar gelse de fabrikalar da büyük risk altında. Yapılan risk tespit çalışmalarında Avrupa Yakası’ndaki fabrikaların riski yüksekken,  Anadolu Yakası’nda yer alan fabrikaların en az hasara sahip yapılar olduğu bilgisine ulaşıldı…



İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem bir kez daha bu konuda alınması gereken önlemleri gündeme getirdi.  Genelde ilk akla gelen konu konutlar olsa da yüzlerce kişinin aynı yerde bulunduğu fabrikaların da ciddi bir tehdit altında olduğu ortaya çıktı . İstanbul Valiliği ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan bilgilendirmede, Marmara Bölgesi'ndeki binlerce fabrikanın güçlendirilmesi gerektiği yer aldı. 300-400 kişinin çalıştığı bazı fabrikalarda dahi ciddi altyapı sorunları olduğundan güçlendirme çalışmalarının hızla başlatılması gerektiği belirtiliyor. Hürriyet’ten Metin Can’ın haberine göre, Marmara Bölgesi’ndeki riskli fabrika sayısın 10 bini bulduğu ifade ediliyor. 

Konuya dair açıklamalar yapan iş dünyası temsilcileri, bu alana yönelik bir teşvik programının yapılmasının gerekliliğini ifade ettiler. Bugüne kadar endüstriyel dönüşüm için birçok adımın da atıldığını belirten temsilciler, "Özellikle sehir içinde kalan sanayi tesislerinin ve KOBİ'lerin İstanbul dışına taşınması stratejisinde ciddi yol kaydedildi. Ancak bu bir süreç. Fabrikalarda da konutlarda olduğu gibi yerinde dönüşüm stratejisi gerekiyor" açıklamasını yaptı. Konuyla ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise konunun gündemlerinde olduğunu belirterek, deprem gerçeği ile yaşamayı kabullenmek gerektiğini ifade etti. Avdagiç, "Fabrikalarımızın, işyerlerimizin ve atölyelerimizin iç kısmını da afet durumuna göre dizayn etmeliyiz" şeklinde açıklama yaptı.

İkitelli OSB'de tatbikat

Yaklaşık 20 bin fabrikanın bulunduğu ve binlerce kişinin çalıştığı İkitelli Organize Sanayi Bölgesi denetleme altına alındı. İncelemede bulunan uzmanlar, eski dere yatağına yakın olan Basın Ekspres Caddesi devamında yer alan fabrikaların riskli olduğu tespitine ulaştılar. Risk nedeni ile bazı günler sitelerde yönetim tarafından tatbikatlar yapılıyor.  İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki toplanma alanları hakkında  OSB yönetimi çalışanları düzenli bir şekilde bilgi veriyor.

En güvenli İMES ve Dudullu

İstanbul'daki en güvenli üretim tesisleri ise Anadolu Yakası ve kuzey bölgelerde yer bulunuyor. Türk sanayisi için depremin önlem alınması gereken bir konu olduğunu ifade eden İMES Başkanı Kemal Akar, "Yapılan çalışmalara göre üretim tesislerimizde bir sıkıntı yok. Ancak biz yine de düzenli olara bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Burada yerinde dönüşüm de önemli. Sonuçta sanayisiz bir İstanbul mümkün olamaz" diye konuştu.

İstanbul depreme hazır hale getirilecek!

İstanbul’daki binaların röntgeni yeniden çekilecek!


Geri Dön