20 / 04 / 2024

10 soruda 2020 TOKİ projeleri!

10 soruda 2020 TOKİ projeleri!

Dar ve orta gelirli vatandaşları konut sahibi yapan TOKİ 2020 yılında konut hamlesine başladı. Peki 2020'de TOKİ hangi illerde konut yapacak? Konut fiyatları ne kadar olacak? İşte 2020 TOKİ projeleriyle ilgili tüm merak edilenler...



Bu zamana kadar dar ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak amacıyla 800 binden fazla konut inşa eden  TOKİ   bu yıl da binlerce vatandaşı uygun fiyat aralığında ve uygun ödeme şartlarıyla ev sahibi yapıyor.

2020 yılında TOKİ'nin hangi illerde konut üreteceği merak ediliyor. Peki konut fiyatları ne kadar olacak? Başvuru şartları ve ödeme koşullarında herhangi bir değişikliğe gidilecek mi? İşte detaylarıyla 2020 TOKİ projeleri…

1- Hangi ilde konut satışının olduğunu nasıl öğrenebilirim?

TOKİ’nin internet sitesi üzerinde “Talep ve Satış” bölümünden, tüm illerdeki konut satışları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz...

2- İstenilen her ilde konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranıyor. Açık satışlarda ise, genel olarak ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranıyor ve projelerin durumlarına göre bu şartlar bazen uygulanabiliyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak açıklanıyor.

3- Aynı evde ikamet eden herkes konut satışları için başvuru yapabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabiliyor. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabiliyor. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak açıklanıyor.

4- Engelli vatandaşlar için konut satışlarında ayrıcalık tanınıyor mu?

18 yaşını tamamlayan yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan engelli vatandaşlarımıza, satışa sunulan konut sayısının yüzde 5’i kadar kontenjan ayrılıyor ve hak sahipleri kura ile açıklanıyor. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahip olunuyor.

5- TOKİ dul ve yetimlere ayrıcalık tanıyor mu?

Konut satışlarında şehitlerin dul ve yetimleri için ayrıcalık tanınıyor. Bunun dışında, diğer dul ve yetim vatandaşlar için herhangi bir ayrıcalık tanınmıyor.

6- TOKİ hangi illerde konut yapacak?

TOKİ, sosyal konut projesi kapsamında 81 ilde 100 bin konut inşa edecek. Kampanya kapsamında satışa sunulan 2+1 daire fiyatları 140 bin TL ile 180 bin TL arasında, 3+1 daire fiyatları 160 bin TL ile 210 bin TL arasında değişiyor. Kampanyada 240 aya kadar vade imkanı sunuluyor. Yüzde 10 peşinatla satın alınabilecek evler için aylık 894 TL taksit ödemesi yapılabiliyor.

7- Peşinat ödeyecek miyim?

Alt gelir grubuna üretilen konutlar için ilanda belirtilen miktarda peşinat alınıyor. Peşinatın, sözleşme sırasında aracı bankaya yatırılması gerekiyor.

8- Taksit ödemeleri ne zaman başlayacak?

Sözleşme imzalama tarihini takip eden aydan itibaren taksit ödemeleri başlıyor.

9- Ödeme koşullarım ne olacak?

Aylık taksit miktarı, başvuru ilanlarında belirleniyor.

10- Taksit artışları nasıl hesaplanıyor?

Borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olanına göre artırılıyor. İlk dönemsel artış, satış duyurularında İdare tarafından ilan ediliyor.

TOKİ dul ve yetimlere ayrıcalık tanıyor mu?

TOKİ'den alınan ev satılabilir mi?

8 soruda 2019 TOKİ projeleri!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön