18 / 04 / 2024

10 yıl geçen kiracı tahliyesi!

10 yıl geçen kiracı tahliyesi!

Taşınmaz mal sahibi kiracısını her istediği zaman taşınmazından çıkaramıyordu. Ancak 1 Temmuz 2014'den beri kanunda belirtilen haklı nedenler aranmaksızın 10 yıl geçen kiracı tahliyesi mümkün olabiliyor...



10 yıl geçen kiracı tahliyesi!

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununun 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulamasına göre, taşınmaz mal sahipleri 10 yıllık kiracılarını herhangi bir gerekçe göstermeden isteyebilecek.


Bilindiği üzere, taşınmaz mal sahibi kiracısını her istediği zaman taşınmazından çıkaramıyordu. Ancak kanunda belirtilen haklı nedenlerin oluşması halinde, kiracısından evi tahliye etmesini isteyebiliyor.


Ancak, yürürlüğe giren bu uygulama ile 10 yıllık kiracısı olan mal sahipleri gerekçesiz tahliye hakkına sahip oldu. Bu uygulama Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 senelik süre ile ertelenmişti.


Söz konusu sürenin bitmesi ile 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren mal sahipleri bu hakka sahip oldu. Peki taşınmaz sahipleri 10 yıl geçen kiracı tahliyesini nasıl sağlayacak? 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir?


10 yıllık kiracının tahliyesi için, kiraya verenin bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay öncesinden bildirimde bulunulması gerekiyor. Söz konusu esaslar Kanunda şu şekilde açıklanıyor:


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


10 yıllık kiracı hakları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön