23 / 04 / 2024

10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

Kiracılar haklı gerekçe olmadan çıkarılamıyor. Ancak bu kural 10 yıllık kiralamalarda geçerli olmuyor. Peki, 10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir? İşte 10 yılını dolduran kiracıların tahliyesi..



10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Kiracılar istedikleri zaman çıkamadıkları gibi, mal sahipleri de istedikleri kiracılarını çıkaramıyor.


Mal sahibinin kiracısından tahliyesini istemesi için haklı tahliye gerekçelerinden birinin meydana gelmesi gerekiyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesini; kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise feshedebiliyor.


Ancak bu kural 10 yılı dolduran kiracılar için geçerli olmuyor. 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. 10 yılını dolduran kiracı nasıl tahliye edilir?


10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



Kiracı hakları 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön