25 / 04 / 2024

10 yıllık kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

10 yıllık kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev sahipleri 10 yıllık kira sözleşmesinin feshini gerekçe göstermeden isteyebilecek. Peki fesih şartları nelerdir? 10 yıllık kira sözleşmesi nasıl feshedilir?



10 yıllık kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kiracılık esaslarını düzenleyen 6098 sayılı Borçlar Kanunu esaslarına göre, ev sahipleri her istediği zaman kiracısını evinden çıkaramıyor. Ancak bu uygulamaya 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla bir esneklik getirildi. Artık ev sahipleri 10 yıllık kira sözleşmesinin feshini gerekçe göstermeden isteyebilecek.


Bu uygulama Kanunun 347. maddesinde yer alıyordu. Ancak 1 Temmuz 2012 yani kanunun yürürlük tarihinden itibaren 2 senelik ertelenmesi sonucunda, uygulamaya bugün başlandı. Peki, 10 yıllık kira kontratı feshi nasıl yapılacak?


10 yılı dolduran kira sözleşmesi feshi..

Ev sahibinin sözleşme feshi için 3 ay öncesinde yazılı bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor. Böylece sözleşme feshedilebiliyor.


10 yıllık kira sözleşmesinin feshi ile ilgili kanun maddesi şu şekilde: 


Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön