20 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliyesi 2014!

10 yıllık kiracı tahliyesi 2014!

Borçlar Kanunu ev sahiplerine 10 yıllık kiracılarını sebep göstermeden evden çıkarma hakkı veriyor. Peki, 10 yıllık kiracı tahliyesi ne zaman başlayacak? 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilecek?



10 yıllık kiracı tahliyesi 2014!

Kiracı ve ev sahibi arasındaki hukuki hakları düzenleyen Borçlar Kanunu ev sahiplerine 10 yılı dolduran kiracılarını sebep göstermeden evden çıkarma hakkı veriyor.


Bilindiği üzere kiracılar haklı bir neden gösterilmeden evden çıkarılamıyor. Ancak, kiracının kira borcunu ödememesi, ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması gibi haklı nedenlerin söz konusu olması halinde ev sahipleri kiracılarını evden çıkarabiliyordu.


Ancak bu uygulama ile ev sahipleri kiracılarını herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkarabilecek. Uygulamaya 1 Temmuz 2014 tarihinde başlanacak. Buna göre 10 yıllık kiracıların tahliyesi için son 7 gün bulunuyor.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde:

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



Beş yıllık kiracı tahliyesi!




Geri Dön