20 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliyesi için son 10 gün!

10 yıllık kiracı tahliyesi için son 10 gün!

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan on yıllık kiracıların tahliye edilmesine ilişkin yeni uygulama, 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla başlayacak. Buna göre, 10 yıllık kiracı tahliyesi için son 10 gün bulunuyor...



10 yıllık kiracı tahliyesi için son 10 gün!

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu kapsamında yer alan on yıllık kiracıların tahliye edilmesine ilişkin yeni uygulama, 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla başlayacak.


Buna göre, ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını herhangi bir sebep göstermeksizin evinden tahliye edebilme hakkına sahip oluyor.


Borçlar Kanunu madde 347 gereğince, ev sahipleri ancak on yıllık kiracılarını sebep göstermeden evden çıkarabilecek. Bunun dışında on yılı dolmamış kiracıların tahliyesi için birtakım haklı nedenlerin meydana gelmiş olması gerekiyor.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde:

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


5 yıllık kiracı tahliyesi..

Yukarıda yer alan geçici 2. maddesi kapsamında 5 yıllık kiracılar için de bir düzenleme bulunuyor. Kanun gereğince, 10 yılı doldurmamış ama 5 yılı aşan kiracılar diğerlerinden 3 sene sonra çıkartılabiliyor.


Kiracı hangi durumlarda kira kontratını feshedebilir?



Geri Dön