20 / 04 / 2024

11 ayda 37 bin konut satışa çıktı!

11 ayda 37 bin konut satışa çıktı!

Konut kredisi faizlerinin yükselmesi, inşaat maliyetlerinin artması ve döviz kurundaki belirsizlik nedeniyle hem yatırımcılar hem de müteahhitler tedirgin oldu. 11 ayda toplam 37 bin 199 konut satışa sunuldu.




Konutta arz fazlası tartışılırken, markalı proje üreten müteahhitler fren yerine gaza bastı. Konut satışları hız keserken, yerel seçimlerin ardından bekle-gör havasından çıkan inşaat patronlar ise peş peşe yeni konut projelerini vitrine koydu. 



Yılın ilk 11 ayında 61 projede toplam 37 bin 199 konut satışa çıkarken, 15 konut projesinin lansmanının gerçekleştiği mayıs en hareketli ay oldu. İstanbul'da Anadolu Yakası'nda Kartal ve Sancaktepe, Avrupa Yakası'nda ise Büyükçekmece ile Başakşehir yatırımlarda ön plana çıktı. 4 yeni konut projesinin inşaasına başlanan İncek,  Ankara  gayrimenkul piyasasında gelecek dönemde de adından söz ettireceğinin sinyalini verdi. Talep yavaşlarken, arzın artması sektörde endişelere neden olurken, şirketler kampanyalarla satışlar artırmaya çalıştı. Bankaların konut kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle düşen konut talebini canlandırmak isteyen inşaatçılar, şirket bünyesinde uzun vadeli ve sıfır faizli taksit seçenekleri sundu. Satışların yavaş gitmesi üzerine bazı projelerde lansman dönemi uzatılırken, yatırım amaçlı konut alacak olanlara yönelik prim vaatlerinin de yükseldiği görüldü. 




ÖNE ÇIKAN BÖLGELER 

Kimi müteahhitler "1 koyup 3 alacaksınız" derken, kimisi de tarih ve oran vererek prim vaadini ileri noktaya taşıdı. Yeni konut projelerinde fiyatlar 119 bin lira ile 10 milyon lira arasında değişirken, ortalama fiyat aralığının 250 bin lira ile 600 bin lira arasında olduğu görüldü. 



Sözcü 



Geri Dön