25 / 04 / 2024

Seçim sonrası 30 bin yeni konut satışa çıkacak!

Seçim sonrası 30 bin yeni konut satışa çıkacak!

Konut sektörü, seçim durgunluğu yaşamadı. Yılın ilk yarısında yaklaşık 15 bin konut satışa çıktı. Seçim ve yaz tatili sonrasında yıl sonuna kadar 30 bin konut daha piyasaya çıkacak.



Konut sektörü, 2015’in ‘seçim yılı’ olmasına rağmen durgunluk yaşamadı. Bu yıl Mart ayından bu yana sektöre kentsel dönüşümden lüks konuta kadar farklı ölçekte ve farklı gelir grubuna hitap eden binlerce yeni konut piyasaya sunuldu. Konut alıcısının en yoğun alım yaptığı Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yaklaşık 15 bin yeni markalı konut satışa sunuldu. Aynı dönemde konut satışları da hız kesmedi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre yurt genelinde 4 ayda  416 bin 535 ev satıldı. Uzmanlara göre, özellikle büyükşehirler ve merkezi lokasyonlardaki projeler seçim hareketliliği dinlemeden ve seçim sonuçlarını beklemeden hareketliliğini sürdürdü. Piyasaya sürülen 15 bin konutun satışlarında durgunluk yaşanmazken, seçim ve yaz tatilinin ardından sektördeki hareketliliğin daha da artması, yılın son çeyreğinde 30 bin yeni konutun daha satışa çıkması bekleniyor.


Teşvik moral verdi


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 27 Ocak’ta açıkladığı, ev alan vatandaşın yüzde 25’lik birikimine yüzde 15 devlet teşviği, sektörün 2015’e moralli başlamasını sağladı. Teşvik müjdesini alarak yıla başlayan konut üreticileri benzer kampanyaları devreye sokarak, hem mevcut stoklarındaki satışları artırdı hem de sektördeki bu rüzgarla yeni projelerin ardı arkası kesilmedi. Mart ayından itibaren Emaar Türkiye’den Ofton’a, Kuzu Grup’tan Kiptaş’a, DKY İnşaat’tan Sur Yapı’ya, Mesa’dan Sinpaş Yapı’ya, Torunlar GYO’dan İş GYO’ya kadar sektörün önde gelen firmaları yeni projelerini devreye aldı. Bu kapsamda toplam 14 bin 469 konut arzı yapıldı.


1.3 milyon hedefi


Türkiye genelinde konut satışları Ağustos 2014’den bu yana yakaladığı artış trendini devam ettiriyor. Geçen yıl 1 milyon 165 kişi ev sahibi olurken yılın ilk 4 ayında 416 bin 535 ev satıldı. Seçim öncesi satışların düşmesi beklenirken artış yaşanması, konuta olan talebin canlılığını ortaya koydu. İlk 4 aylık tabloyu gören sektör temsilcileri, bu yıl 1 milyon 300’den fazla evin satılmasını ve yeni bir rekorun daha kırılmasını bekliyor. Faiz oranlarının 0.90 seviyesine inmesiyle krediyle ev de satın alabilen tüketiciler, sektörü canlı tuttu. Kredili konut satışları Nisan ayında yüzde 96.5 arttı ve 46 bin 63 seviyesini yakaladı. Ocak-Nisan döneminde satılan toplam 416 bin 535 konutun 161 bin 508’i için kredi kullanıldı. Öte yandan tüketicinin tercihi ‘sıfır konut’lardan yana oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40.1 artarak 52 bin 598 oldu.



Bu yıl hangi projeler satışa çıktı?


MART

The Adress Residence

Elysium Elit Koşuyolu

Sea Pearl

Still İstanbul Adoria

Vaditepe Göl Evleri

DKY Kartal 

Mirage Rezidans

İlkbahar

Vadişehir


NİSAN

Mesa Koza66

Park Mozaik

Marina Ankara

Oryapark

Flex Office

Avrupark

Botanica İstanbul

Fortis İstanbul

İstasyon 24

Airport 24

Elmar Towers

5. Levent

Kasaba

Toskana Orizzonte

Lokum Rezidans


MAYIS

Levent Inn

Folkart Life Bornova

Muhteşem Yeni Yüzyıl Konutları

İnİstanbul Gala

Batımahal



HAZİRAN

Çukurova Balkon

Elysium Miramar




Vatan


Geri Dön