23 / 04 / 2024

14 maddede site yönetim defteri!

14 maddede site yönetim defteri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetim defteri" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Site yönetiminin kayıtlarının temelini, bu kanun maddesindeki defter oluşturur.

2.    Bu deftere Site Yönetim Defteri denir.

3.    Sitelerde başkaca bir defter veya kayıt tutulması mecbur değildir.

4.    Site yönetimlerinin tüzel kişiliği yoktur.

5.    Site yönetimleri, Vergi Usul Kanununa veya Türkiye Muhasebe Standartlarına tabi değildir.

6.    Sitelerdeki, Yönetim Karar Defteri de, Yönetim Denetim Defteri de, İşletme Defteri de, Demirbaş Defteri de  bu defterdir.

7.    Bununla birlikte, ayrı defterler-klasörler tutulmasının, yönetim yazılım programları kullanılmasının bir zararı veya hukuki bir yasağı yoktur. 

8.    Site yönetimleri kanundan da anlaşılacağı gibi, çok temel bir yönetimle tüzel kişiliksiz olarak yönetilir.

9.    Ancak bazı meslek erbabı, avukatlar, mali müşavirler; siteleri dernek, kooperatif, şirket vb. organizasyonların mevzuatıyla yamadıklarından, site yönetimi davaları da  hakimin karşısına arap saçı gibi çıkmakta ve davalar asgari bir yönetimin süresi geçmedikçe sonuçlanmamakta, sonuçlandığında da  davacının da davalının tatminsizliği ile sonuçlanmakta, mahkemelerin, insanların emekleri, zamanları, paraları boşa gitmektedir.

10.    Bu defter, noterce tasdiklenerek açılır.  Kanunda, defterin kapanması takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yapılacağı yönünde hüküm bulunduğundan, bir yorum yapmak mümkün değildir. Burada bu zamanın,  kanunda yönetim planlarında özel bir zaman bulunmadıkça, toplantıların, dolaysı ile de yeni yönetici atamalarının bu ay içinde yapılması tavsiye hükmüyle belirtildiğinden, kanunun bu maddesi de defterin kapanma zamanı olarak, yılın ilk ayını uygun görmüştür.

11.    Kanunun bu maddesinde, bu defteri ve giderlerin belgeleri ile bir dosyada saklanmasından bahsedilmiş, ancak bunların yeni yönetime devri konusu işlenmemiştir. Bu devir konusu Yargıtayın kararları içinde net olarak yer almaktadır.

12.    Yönetici/ yönetim kurulu değişimlerinde bu evrakların devri tutanakla yapılır. Bu konu kitabın ileriki bölümlerinde senaryolu ve örnek form üzerinden işlenmiştir.

13.    Defterin açtırılmaması, tutulmamsı, belirtilen zamanda kapatılması durumunda, kanunun hakimin müdahalesini işleyen maddesinde, ikiyüzelli- ikibin TL arsında bir ceza verilmesine hükmedilmiştir.Bu ceza hükmü temyize kapalıdır.

14.    KMK madde-33 son fıkra: (Değişik üçüncü fıkra: 14/11/2007-5711/17 md.) Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.


Nihat Dönmez (Site Yönetimleri Danışmanı)

www.konutsitesiyonetimi.com

 

21 maddede site yönetimlerine hakimin müdahalesi!
 


Geri Dön