23 / 04 / 2024

15 maddede sitelerde bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı!

15 maddede sitelerde bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Bağımsız bölümler ile onların eklentileri ve ortak yerler arasında ciddi hukuki bağlantı vardır. 

2.    Bir bağımsız bölümün dışında yer alan, doğrudan doğruya o bölüme özgülenmiş bulunan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları gibi yerlere “eklenti” denir.

3.    Bağımsız bölümün sahibi, eklentilerin de tek başına sahibidir.

4.    Bir yerin “eklenti” olabilmesi için bağımsız bölümün dışında olması, bu özgülemenin onaylı projede işlenmiş ve sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.

5.    Eklenti, yönetim planında belirtilen veya kat maliklerinin oybirliği ile aldıkları kararla bir bağımsız bölüme yapılan “tahsis” den ayırmak gerekir. Bu şekilde tahsis, o yerlerin ortak alan niteliğini ortadan kaldırmaz.

6.    Eklenti, bağımsız bölüme özgülenmiş bir ayni-mülkiyete dahil hak iken, tahsis ise kişiye verilmiş ve sonrasında tekrar bir geçerli çoğunluk oyu ile geri alınabilir kişisel haktır.

7.    Eklenti, bağımsız bölümün dışında, onaylı projede ve vaziyet planında işlenmiş ve sözleşmede belirtilmiş, kat mülkiyetinin beyanlar hanesinde kaydedilmiş olmalıdır.

8.    Bağımsız bölümler üzerinde, ancak kat mülkiyeti ile ilgili irtifaklar kurulabilir. Bağımsız bölümler üzerinde diğer malik veya bağımsız bölümlerin haklarını kısıtlayıcı haklar kurulamaz.

9.    Eklentiler ve ortak yerler bağımsız bölümle mülkiyet ve arsa payları ile bağlıdır. Bağımsız bölümün devri veya kiraya verilmesi durumunda, bu bağımsız bölümün eklentileri ve ortak alanlar üzerindeki hakları da devrolmuş, kiralanmış olur.

10.    Sitedeki bağımsız bölümünü kiraya veren bir malik, artık sitenin ortak alanlarından malik veya sakin olarak değil, ancak bir bağımsız bölümün kabul edilmiş misafiri ise, misafirlerin hakkı kadar faydalanabilir. 

11.    Yönetim planında, bunun aksine olan maddeler doğal olarak geçersizdir. Bağımsız bölümünü devretmiş veya kiraya vermiş bir malik, aracını site içindeki ortak alan veya tahsisli, eklenti otoparka koymaz, havuzdan sakin gibi faydalanamaz. Bu gibi talepler, diğer sakinlerin kabul ettiği misafirleri için yaptığı talepler gibi değerlendirilir.

12.    Eklenti, bağımsız bölümle birleştirilerek ortadan kaldırılamaz, bu durum projeye aykırılık teşkil eder.

13.    Tapuya kayıtlı eklenti, projedeki boyutunu aşarsa, aşan kısmın yıkılması yasaldır.

14.    İki ayrı bağımsız bölüm, yakınlık, faydalı kullanım vs. gibi sebeple kendi aralarında bir sözleşme ile eklentilerin kullanımında bir uzlaşmaya varabilirler. Ancak bu sözleşme ile bir taraf, mahkeme veya tapu idaresine başvuru ile bu durumun sicile işlemesine karar verilmesini isteyemez veya tapu sicilinde değişiklik yapılmasını talep edemez. Malikler, her iki taraf birlikte, kendi rızaları ile tapu idaresine başvurarak, sicilde bu değişikliği yapabilirler.

15.    Bu konu Kat Mülkiyet Kanununda 6. Maddede hükme bağlanmıştır:

“Madde 6 – Bir bağımsız bölümün dışında olup, doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan kömürlük, su deposu, garaj, elektrik, havagazı veya su saati yuvaları, tuvalet gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası sayılır ve o bölümün maliki, eklentilerin de tek başına maliki olur.

    Eklentiler kat mülkiyeti kütüğünün (Beyanlar) hanesine kaydedilir ve bunlardan anayapının oturduğu zeminin dışında kalanlar kadastro planında veya tapu haritasında ayrıca gösterilir.

    Bağımsız bölüm üzerinde kat mülkiyetiyle ve diğer kat maliklerinin haklarıyla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz.

    Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış veya kiralanmış olur.”

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesidenetimi.com

13 maddede sitelerde kat maliklerinin medeni hakları!
 


Geri Dön