29 / 03 / 2024

Bağımsız bölüm ifrazı!

Bağımsız bölüm ifrazı!

Bağımsız bölüm ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) yapılabiliyor. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmiyor. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun....




Bağımsız bölüm ifrazı ve tevhidi (ayrılması ve birleştirilmesi) yapılabiliyor. Niteliğinin dükkan veya mesken olması sonucu değiştirmiyor. Yeter ki Belediye Encümeni bu ayırma veya birleştirmeye olumlu karar vermiş olsun. Encümenin olumlu kararı ve değişiklik beyannamesi doğrultusunda ayırma veya birleştirme yapılabiliyor. Mahkeme kararı ile hükmen bağımsız bölüm ifrazı ve tevhidi yapılabiliyor. Mahkeme kararının bir encümen kararına dayanması şartı bulunuyor. Ancak bir encümen kararına dayanmasa dahi Anayasanın 138. Maddesi gereği mahkeme kararının infazı gerekir.


Bağımsız bölüm ifrazının tescili...

Bağımsız bölümün ifrazı halinde büyük olan kısım için eski bağımsız bölüm numarası muhafaza ediliyor. Sadece arsa payı miktarı yeni şekline uygun olarak değiştiriliyor. Küçük kısma ise o apartmanın son bağımsız bölüm numarası veriliyor. Bundan sonra bu küçük kısım kat mülkiyeti kütüğünün boş olan son sayfasına tescil edilerek, ayrıldığı sayfayla arasında irtibat kuruluyor.


Birbirine bitişik veya alt üst şeklinde bulunan iki dairenin birleştirilmesi halinde ise büyük olan bağımsız bölümün numarası muhafaza edilerek birleştirme nedeniyle sayfalar kapatılır ve kat mülkiyeti kütüğündeki boş olan ilk sayfaya yeni bağımsız bölüm tescil edilir. Kapatılan sayfalarla irtibat kurulur.


Bağımsız bölüm ifrazı tescil masrafı...

Bağımsız bölümlerin ifrazı veya tevhidi halinde arazilerin ifraz ve tevhidinde olduğu gibi bir uygulama yapılarak Harçlar kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonu uyarınca, binde 9 oranında harç tahsili gerekiyor. İfraz ve tevhit beyannamelerine damga pulu yapıştırmaya gerek yoktur. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre de ücret tahsil ediliyor.



Bağımsız bölüm satış sözleşmesi!
Bağımsız bölüm planı nedir?
Bağımsız bölümde cins değişikliği!
Bağımsız bölüm eklentisi nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön