29 / 03 / 2024

15 yıl içinde 7.5 milyon yapı dönüştürülecek!

15 yıl içinde 7.5 milyon yapı dönüştürülecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması etkinliğine davetliydi. Etkinlikte konuşan Özhaseki, ''Hedefimiz önümüzdeki 15 yıl içinde 7.5 milyon dayanıksız, sağlıksız, kimliksiz yapıyı dönüştürmek'' dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü'nce Kayseri'de düzenlenen 'Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması' etkinliğine katıldı. Burada konuşan Özhaseki, Türkiye'nin yüzde 42'sinin deprem bölgesinde olduğuna dikkati çeken Özhaseki, şunları kaydetti: "Geçimi yerinde olan herkes, lütfen, bir Bakan olarak rica ediyorum evlerini ölçtürsünler depreme dayanıklı mı değil mi testini yaptırsınlar. Özellikle İstanbul'da depreme dayanıklılık konusunda hiçbir hazırlığın yapılmadığı, 7'nin üzerinde bir depremde yerle yeksan olacak mahalleler var. Bakanlığın bir an önce bunu teşvik edecek yasaları çıkarması lazım. Hedefimiz önümüzdeki 15 yıl içinde 7.5 milyon dayanıksız, sağlıksız, kimliksiz yapıyı dönüştürmek."


45 milyar dolarlık 'yerli' ekonomi


Bakan Özhaseki, yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün ekonomiye katkısına da dikkati çekerek,  Türkiye'de senelik 45-50 milyar dolarlık ekonomiye katkı olacak. 250 tane de sektörü etkiliyor, hepsi yerli ve milli" değerlendirmesinde bulundu. 


İstanbul'da bu deprem olacaksa uyumamam lazım! 


Bakan Özhaseki, "7'nin üzerinde en geç 10-15 sene içinde bir deprem olacaksa benim uyumamam lazım, İstanbul'daki belediye başkanı arkadaşların uyumaması lazım, vatandaşın biraz tedirgin olması lazım. Bunları kimseyi tedirgin edip korkutmak için söylemiyorum ama bu gerçeği de gözardı edemeyiz" ifadelerini kullandı.



Akşam



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kayseri’de düzenlenen ‘Yerel Medya Buluşması’na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye topraklarının yüzde 42’sinin deprem kuşağında bulunduğuna dikkati çekti. Özhaseki, bugüne kadar ülkemizde 81 bin 637 kişinin depremlerde can verdiğini anlattı. Depremlere hazırlığın önemini anlatan Özhaseki, “İstanbul da korkunç bir manzara bizi bekliyor. Bu deprem 7’ni üzerinde olacak. Ama hazırlıklı olursak Japonlar gibi ninni dinler uyuruz” dedi. Depremlerle ilgili iyi haber ise Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Günay Çifçi’den geldi. Çifçi, “Nasıl hava tahmin raporlarından günün hava durumu tahmin ediliyorsa, depremlerin hangi alanda oluşabileceği konusunda da çalışmalar sürüyor. Aktif fayların saptanması, gaz çıkışlarının olup olmadığına yönelik çalışmala son aşamada” dedi.



Star




Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı...



İstanbul’un yakınlarında yaşanan her deprem akıllara 2030 yılına kadar gerçekleşme ihtimali yüksek büyük İstanbul depremim getiriyor. Tıpkı geçen hafta Çanakkale’de yaşanan depremlerde olduğu gibi. Peki Türkiye’deki yapılar depreme karşı yeterince güvenli mi? Özellikle de nüfusun büyük bir kısmını barındıran İstanbul’daki çürük yapı stokunun ne kadarı güvenli yapılara dönüştürülebildi? 


Akıllara gelen bu soruların yanıtlarını geçtiğimiz haftalarda gayrimenkul editörleriyle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den aldık. Bakan Özhaseki’nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’de son 100 yıllık süreçte gerçekleşen 56 depremde 81 bin 637 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’nin günümüzdeki toplam konut stoku 20 milyon. Bunun 15 milyonu 1999 Marmara Depremi öncesinde yapılan yapılardan oluşuyor ve 7,5 milyonluk kısmı da riskli yapılar. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkarılmasının üzerinden beş yıl geçmesine karşın bu süreçte var olan 7,5 milyon adetlik riskli konut stokunun sadece 965 bini dönüştürülebildi. 


Dönüşüm yapılan bina sayısının Türkiye gibi deprem riski yüksek bir ülkede yeterli sayıda olmadığına dikkat çeken Mehmet Özhaseki, konunun çözümü için 2017 yılını yasal düzenlemelerden kredi fonlaıımn oluşturulmasına kadar gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanacağı atılım yılı ilan ettiklerini belirtti. Özhaseki, 2018 yılından itibaren 250 bini İstanbul’da ve 250 bini de Anadolu şehirlerinde olmak üzere her yıl 500 bin konutu dönüştürmeyi planladıklarını vurguladı. 


Yılık 500 bin konutun yenilenmesiyle ülke ekonomisine toplamda 40 milyar dolarlık katkı sağlanmış olacak. Bu süreçte kentsel dönüşümü hızlandırmak için yetkinin belediyelere devredileceğine dikkat çeken Mehmet Özhaseki, “Bu işi yapacak olan belediyelerimiz. Bunun MHP’lisi, CHP’lisi, AKP’lisi yok. Belediye başkanı arkadaşlarımız riskli mahalleleri tespit edip bize gelsinler. Müteahhitlere rezerv alanlardan değerli araziler verip dönüşümü hızlandırmaya çalışacağız" ciddi. 


Mehmet Özhaseki, yoğunluk yaratmadan, insanlan yerlerinden oynatmadan, sosyal donanları ve altyapısı iyi planlanmış bir dönüşüm yapmaya çalışacaklarım ifade etti. Özhaseki, dönüşüm yapılırken kimlikli binalar inşa edilmesi için de gayret göstereceklerini, yöresel mimariyi desteklemek üzere çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.



Ekonomist



Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Deprem mühendislerinin İstanbul’da deprem beklentisi olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Vatandaşlar, evlerini ölçtürsün, depreme dayanıklılık testi yaptırsınlar” çağrısında bulundu. Özellikle nüfusun arttığı bazı mahallelerde riskin yüksek olduğuna işaret eden Bakan Özhaseki, “İstanbul’da 7’nin üzerinde bir depremde yerle yeksan olacak mahalleler var. Bunları kimseyi tedirgin etmek için söylemiyorum, ancak bu gerçeği de gözardı edemeyiz. İstanbul’da her yıl yaklaşık 250 bin binanın yenilenmesi icap ediyor” ifadelerini kullandı.


Bakan Özhaseki, basın kuruluşlarının katılımıyla düzenlediği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. 2016 yılında bir takım yasal çalışmalar yaptıklarını ve imar mevzuatı değişikliği üzerinde çalışıldığını belirten Özhaseki, özellikle 3 ay sürecek Şehircilik Şurası’ndan çıkacak sonuçların bir bildiriye dönüştürüleceğini kaydetti. Buradan çıkacak sonuçla her bir şehrin anayasasını ayrı ayrı yayımlayacaklarını belirten Bakan Özhaseki, “İmarın değişmez anayasasını yazıyoruz. Değişmez kuralları biz koyacağız.


Belediyelerimizi ve müteahhitleri ilgilendirecek olan imar yasasını değiştiriyoruz. 100 metrekarelik bir evde imara dayanarak sayılmayan alanlar çıkarıyorlardı. Balkonları bile gösteriyorlardı. Bir de İstanbul ile doğudaki bir ilimizin mevzuatı aynıydı. Biz bununla ilgili değişiklik yapacağız. Her şehrin imarı ayrı olacak” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümle ilgili çok hızla hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemizin yüzde 42’si deprem bölgesinde. Bunu göz ardı edemeyiz.


Hazırlık yapmalıyız. Yoksa çok zorda kalırız. Depreme hazırlık yaparsanız, deprem Japonlarda olduğu gibi ninni gelir” ifadelerini kullandı. İstanbul Teknik Üniversitesi profesörünün deprem üzerine inceleme yaptığını, bunun neticesinde Marmara’da 7 segment tespit ettiğine işaret eden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “İstanbul’da korkunç manzara bizi bekliyor. Bu segmentlerin her birisi patlamak üzeredir. Bütün bilim adamlarının ortak görüşü iki noktada birleşti: Bunlardan birincisi en geç 2030’da İstanbul açıklarında deprem olacağıdır. Demek ki yarın sabahta, şimdi de deprem olabilir.


Hocaların ikinci ortak görüşü: Bu deprem şiddetinin 7’nin üzerinde olacağıdır. Benim uyumamam lazım. İstanbul’daki belediye başkanlarının uyumaması lazım. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir. Kentsel dönüşümle ilgili seferberlik ilan edelim. Hangi partili olursanız olun gelin çalışma yapalım. Proje bekliyoruz. Ben İstanbul için ayrı bir çalışma yaptım. Pilot bölgeler seçtim. Önümüzdeki günlerde bunu yasa haline getireceğiz. Binlerce evin yıkılıp yeniden yapılması söz konusudur.’’


Bu kapsamda Türkiye’de yıllık 500 bin bağımsız birimi değiştirip, dönüştürmeyi planladıklarını açıklayan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “1999 depremi öncesinde yapılan binaların yüzde 50’si sağlık değildi. Bu da 7,5 milyon sayıya sahiptir. İstanbul’da 250 bin binayı dönüştürüp değiştirmemiz lazım. Vatandaşa, belediyeye ve bakanlığa düşen görevler var. Geçimi yerinde olan insanlar, lütfen evlerini ölçtürsün. Deprem testi yaptırsınlar. Her şeyi devletten beklemesinler. Devletin her evi ölçtürecek bir mali gücü yok. Belli bölgelerde özellikle İstanbul’da depreme dayanıklılık noktasında hazırlığın yapılmadığı mahalleler var. Belediye başkanı arkadaşlarımız kentsel dönüşüm mantığında hazırlık yapması lazımdır. Çıkarcı bir mantık bırakılmalıdır. Vatandaş da çıkarcı mantıktan kurtulmalıdır. Belediye bu işi yaparken üstten ne götürürüm ne düşünürüm düşüncesinde olmamalıdır. Deprem gerçeğini bilerek hareket etmek lazımdır.”


FİNANSMAN SORUNU ÇÖZÜLECEK

Bakanlığın da kentsel dönüşümü teşvik edecek yasaları biran önce çıkarması gerektiğine işaret eden Mehmet Özhaseki, “Ben dersime çalıştım. Başbakanımız kabul etti. Meclis’ten de itiraz göreceğini sanmıyorum. Belediyelerin finansman sıkıntısını çözeceğim. Yeni yapacağımız binalar 100 yıl dönüştürmeye gerek yok. Hedef 7.5 milyon binayı dönüştürmektir” ifadelerini kullandı. Bunun ekonomiye de büyük katkısı olduğuna işaret eden Özhaseki, “45-50 milyar dolarlık bir gelir olacak. 250 sektöre giriyor hepsi yerli ve millidir. Milyonlarca insan çalışacaktır.2012 yılında kentsel dönüşüm yasalar çıkmış. 5 yılda 200 alanı riskli alan ilan etmişiz. 965 bin. Yıllık 160 bin gibi bir sayıya ulaşmışız. Bu sayı bizi kurtarmaz. Yapacağımız çok şey var” dedi.


GÜNEYDOĞU’DA ANAHTAR HAZIR

Doğu ve Güneydoğu’da terör nedeniyle binaları hasar gören vatandaşlara ev teslimlerinin de yıl sonuna kadar teslim edilebileceğini açıklayan Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör nedeniyle yedi bölgede çok aşırı hasarlar vardı. 70 binin üzerinde bina hasarlıydı. 40 bin kadarı ufak tefek hasarlıydı. Bunları onararak 30 bin civarında evin yapımına başladık. Teröristler her çıktıkları evin içinde bombalama yapmışlar. Her tarafta tuzak var. Bu evleri tek tek temizledik. Sur’da evi yıkılan birisi Diyarbakır’da yeni yapılan yerlerden isterse anahtar hazır. Sur’da bin 200’den fazla tarihi eser var. Oralarda faaliyetlerimiz devam ediyor. Eğer tarihi yapılarda kalmak isterse onarmasına yardım ediyoruz. Senenin sonuna kadar bütün vatandaşlarımızın evlerini verebilecek durumdayız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin envai çeşit yardımını yapıyoruz.”



Karar


Geri Dön