27 / 04 / 2024

150 yıllık Dereköy Değirmeni restore edilerek turizme açıldı!

150 yıllık Dereköy Değirmeni restore edilerek turizme açıldı!

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan iş adamı Şefik Dizdar, çocukluğunda buğday öğüttüğü 150 yıllık Dereköy Değirmeni’ni restore ettirerek turizme kazandırdı. Dereköy Değirmeni de 32 yıllık suskunluğunu bozdu...




Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan iş adamı Şefik Dizdar, çocukluğunda buğday öğüttüğü 150 yıllık Dereköy Değirmeni’ni restore ettirerek turizme kazandırdı.

 

Dizdar’ın satın aldıktan sonra çevresini yeniden düzenlediği değirmende öğütülen undan yapılan yöresel cevizli börek, gelen yerli ve yabancı turistlere ikram ediliyor. Dizdar, bir çuval unun yapılması için nasıl bir zahmet çekildiğini gençlere göstererek anlattıklarını belirtiyor. Bugün ayakta kalabilen tek değirmen olan Dereköy Değirmeni de 32 yıllık suskunluğunu bozdu. Dizdar, çocukluk dönemi olan 1940’lı yıllarda değirmene un öğütmeye geldiğini söyledi. Değirmende çocukluğuna dair bir çok hatırası olduğunu belirten Dizdar, “Ailem tarımla uğraştığı için 1945 –46’larda buraya at üstünde çuvallarla un öğütmeye gelirdik. Un öğütmek için 7-8 saatim buralarda geçerdi. Bir kaç çuval un için saatlerce at üzerinde değirmene gelinir, bir de sıra olduğu için saatlerce burada beklenirdi. O zamanlar bu değirmeni Ezmeci Ali Dayı diye birisi işletiyordu. Geçtiğimiz yıl satılacağını duyunca hem çocukluk anılarının hatırına hem de bir tarihin yok olmasını önleyip gelecek nesillere aktarmak için değirmeni satın alıp restore ederek turizmin hizmetine sundum” dedi.



Yeni Asya Gazetesi


Geri Dön