19 / 04 / 2024

2006 yılında Ceneviz Kalesi turizme açılacak!

2006 yılında Ceneviz Kalesi turizme açılacak!

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde Beykoz sırtlarındaki, mülkiyeti Hazine ve Milli Savunma Bakanlığı'na ait olan, tarihi Ceneviz Kalesi 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecekmiş ve restore edilerek turizme açılacakmış.



2006 yılında Ceneviz Kalesi turizme açılacak!


Ceneviz Kalesi kurtuluyor


İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde Beykoz sırtlarındaki tarihi Ceneviz Kalesi'ni Büyükşehir Belediyesi devralıyor. Bakımsız durumdaki kale, aslına uygun olarak restore edilerek turizme açılacak


MÜLKİYETİ, Maliye Hazinesi ve Milli Savunma Bakanlığı'na ait olan kale, protokolle Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Büyükşehir devir karşılığında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu altyapı, bina ve tesisleri yapacak. Daha sonra kalenin rölove, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılacak. Böylece tarihi Yoros (Ceneviz) Kalesi İstanbullulara ve turizme kazandırılmış olacak. Beykoz sırtlarında Anadolu Kavağı'nda Karadeniz'e paralel bir şekilde uzanan kale, 14'üncü yüzyılda Şile Kalesi ile birlikte ele geçirilir. Birkaç defa el değiştirdikten sonra, 1453 İstanbul'un fethiyle birlikte tamamen Türk hakimiyetine girer.


Sinan KAL/İSTANBUL


Akşam 12 Mayıs 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön