26 / 04 / 2024

1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?

1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?

İmar düzenlemelerine başlanmadan önce her bölgenin yapısına ve büyüklüğüne uygun bir şekilde planlar hazırlanıyor. Peki, 1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?



1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?

İmar düzenlemelerine başlanmadan önce her bölgenin yapısına ve büyüklüğüne uygun bir şekilde planlar hazırlanıyor. Bu planların ölçekleri boyutlarına göre farklı adlandırılıyor. 


Bölgenin planlamasına uygun bir şekilde, uygulama imar düzeneklerinin hazırlanmasına dayanarak, düzenlenen ve hazırlanan raporlanmış bütün plana nazım imar planı deniyor. Nazım imar planı bir rapor şeklinde hazırlanıyor ve mimarlar tarafından değerlendiriliyor.


Nazım imar planında bölgenin kadastral durumu inceleniyor.  Bununla birlikte nazım imar planlarında o bölgenin gelecekteki nüfus yoğunluğu, potansiyel konut sayısı, ulaşım sistemleri ve yerleşme alanının büyüme yönü gibi faktörler değerlendirmeye alınıyor. 


Nazım imar planları genelde 1/25.000 veya 1/5000 gibi ölçekler ile sunuluyor.  Nazım imar planları şehrin gelecekteki alabileceği planı gösteriyor. Peki, 1/5000 ölçekli nazım imar planını kim hazırlar?


1/5000 Nazım imar planı belediye ve mücavir alan sınırları içinde; Belediye Meclislerince aynen veya değiştirilerek onaylanıp yürürlüğe giren imar planları Belediye Başkanınca mühürleniyor ve imzalanıyor. 


Mühür ve imza süresindeki gecikmeler, imar planının tatbikatını engelleyemiyor. Belediye meclislerince uygun görülmeyen imar planı teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle, Belediye Başkanlığınca 15 gün içinde ilgilisine yazı ile bildirilmesi gerekiyor.


Nazım imar planı kullanım alanları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön