18 / 04 / 2024

16 bin kişiye 1.2 milyon dekar hazine arazisi kiralandı!

16 bin kişiye 1.2 milyon dekar hazine arazisi kiralandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, tarım yapılması amacıyla tarımsal arazi edindirme çalışmalarına 195 köyde 15 bin 951 çiftçi ailesine, 1 milyon 27 bin 782 dekar hazine arazisi verildi.



Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke topraklarında daha verimli ve aktif şekilde tarım yapılması amacıyla tarımsal arazi edindirme çalışmalarına 195 köyde 15 bin 951 çiftçi ailesine, 1 milyon 27 bin 782 dekar hazine arazisine verdi.

Yeni Şafak Gazetesi'nden Yasemin Asan'ın haberine göre; toplulaştırma, tahsis, değiştirme, iskan gibi işlemler tamamlanıncaya kadar, uygun şartlara sahip çiftçilere, çiftçilik yapmak amacıyla bin 714 kişiye, 560 bin 757 dekar hazine arazisi kiralandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere arazi edindirme, değerlendirme ve dağıtım çalışmaları sürüyor. Bakanlık, arazi edindip, işletme ölçeğinin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne ulaştırılmasını amaçlıyor.

195 KÖYDE DAĞITIM

Bu şekilde ekonomik olarak kullanılmayacak ölçüde küçülmüş, parçalanmış tarımsal arazilerin sahiplendirilmesi, üretime yönlendirilmesi ve işletme ölçeğinin büyütülmesi amaçlanıyor.

Hazine arazilerinin topraksız ve az topraklı çiftçi ailelerine dağıtımı çalışmalarında bu zamana kadar, Aksaray, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Aydın, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Konya, Karaman, Mersin, Şanlıurfa, Yozgat, Kayseri ve Iğdır illerinde 195 köyde, 15 bin 951 çiftçi ailesine, 1 milyon 27 bin 782 dekar hazine arazisi dağıtıldı.

10 BİN KİŞİYE HAZİNE ARAZİSİ KİRALANDI

Hazine Arazisi, dağıtım, toplulaştırma, tahsis, değiştirme, iskan gibi işlemleri tamamlayınca, dağıtımda hak sahiplerinde aranacak şartlara sahip çiftçilere, çiftçilik yapmak şartıyla kiralanıyor.

Geçtiğimiz yıl 5 ilde, 573 köyde, 10 bin 714 kişiye, 560 bin 757dekar hazine arazisi kiralandı. Tarım arazilerinin miras yolu ile intikallerinin yapılabilmesi amacıyla Tarım Arazileri Yönetimi (TAY Portal) otomasyonunun geliştirilmesi yazılım çalışmaları sürüyor.

Çalışmalar kapsamında ayrıca Tarım Arazileri Yönetim Projesi hayata geçiriliyor. Ülkemizde, tarım arazilerinin mirasa konu olması nedeniyle tarım arazileri sürekli parçalandı, bölünmüş ve bugün ortalama işletme büyüklüğü 5,9 hektara kadar geriledi.

Bu zamana kadar toplam 709 bin 67 hektar tarım alanının satış yolu ile bölünmesi engellendi.

350 milyon metrekarelik hazine arazisi kiralandı!


Geri Dön