19 / 04 / 2024

İnşaat sektöründeki istihdam 1 milyon 921 bin kişiye yükseldi!

 İnşaat sektöründeki istihdam 1 milyon 921 bin kişiye yükseldi!

İnşaat sektöründeki istihdam şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaşarak 1 milyon 921 bin kişiye yükseldi



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de işsizlik oranlarının düşmeye devam ettiğini, Türkiye ekonomisinin istihdam odaklı büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, ''İstihdam odaklı büyüme işsizliği düşürdü. İşsizliğin çaresi büyüme, büyümenin lokomotifi ihracat'' dedi. 

     Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Haziran 2012 istihdam verilerini değerlendirdi. 

     Dünyanın pek çok ülke ekonomisinde görülen sıkıntılara rağmen, ihracatta, cari açıkta, işsizlikte görülen bu iyileşmelerin Türkiye ekonomisinin gücünü gösterdiğini vurgulayan Çağlayan, bu gelişmeler karşısında rehavete kapılmadan, ülke ekonomisinin istikrarlı şekilde büyümesi için, azimle daha iyisini yapmak için hükümetin çalışmalarının devam edeceğini belirtti. 

     

     -''2001 krizinden sonraki en düşük seviyede''- 

     

     Geçen ay olduğu gibi bu ay da işsizlik oranının uzun zamandır görülmeyen seviyelere indiğine işaret eden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: 

     ''2012 Haziran ayı işsizlik oranı yüzde 8'e indi. 2001 krizinden sonraki en düşük seviyedeyiz. Geçen ay ilk kez 25 milyon seviyesini geçen istihdam hacmimiz, haziranda yükselmeye devam etti. İşsiz sayısı son 4 ayda 500 bin, geçen yıla göre 311 bin azaldı. Çalışan sayısı geçen aya göre 296 bin, geçen yılın haziran ayına göre 676 bin yükseldi. İstihdam edilenlerin sayısı 26 milyona dayandı. 

     Bu ihracatla büyüyen Türkiye ekonomisinin bir sonucu. Net ihracatın etkisiyle büyüyen Türkiye ekonomisi, yatırım teşvikleriyle yeni yatırımların hayat bulması gelecekte işsizlik oranlarını daha da düşürecektir. Büyümenin kalitesi yükseldi. Son dört ayda istihdam artışı 2 milyon 239 bin oldu. İşsiz sayısı 500 bin azaldı. 

     İnşaat sektöründeki istihdam şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaşarak 1 milyon 921 bin kişiye yükseldi. Benzer şekilde hizmetler sektöründe de 12 milyon 339 bin kişilik istihdam ile şimdiye kadar ki en yüksek istihdam seviyesine ulaşıldı. Rekor kıracağımızı geçen ay söylemiştim. 

     İşsizlik oranında yakalanan yüzde 8'lik seviye, 2012 Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen yüzde 10,4'lük orandan 2,4 puan daha düşüktür. 2012 yılının 6 aylık dönemindeki işsizlik ortalaması yüzde 9,3 olmuştur. Bu ortalama seviyesi dahi OVP hedeflerinin altındadır. Diğer taraftan işsizlik oranında sağlanan bu iyileşme, 2014 yılı OVP hedeflerimizin de (yüzde 9,9) altındadır.'' 

     

     -''Avrupa'da işsizlikte hala kalıcı bir iyileşme yok''- 

     

     Avrupa'da ve diğer ülkelerde işsizlikte hala kalıcı bir iyileşme olmamasına rağmen Türkiye'de işsizlik oranının gerilemeye devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, son verilere göre AB'de işsizlik ortalamasının yüzde 10,4, Avro Bölgesi'nde yüzde 11,3, İspanya'da 25,1, Fransa'da 10,3 ve ABD'de 8,3 iken, Türkiye'de yüzde 8'e inmesinin, Türkiye ekonomisinin yanı başındaki krizlere rağmen ne kadar istikrarlı olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. 

     Bundan 11 yıl önce 2001 krizini yaşarken, ''yarın ne olacağını bilemiyoruz'' diyen işadamlarının, şimdi geleceğe güvenle bakıp, uzun vadeli planlar yapabildiğine dikkati çeken Çağlayan, ''Her fırsatta söylediğim gibi, iç talebin de büyümeye destek vermesi durumunda istihdam hacminde ve işsizlik oranında çok daha iyisini başarabiliriz. Yeni teşvik sistemi etkisini göstermeye başladıktan sonra işsizlikte çok daha iyi oranlar yakalayacağımıza eminim'' dedi. 

     Bakan Çağlayan, gelecek bir ya da iki ayda istihdam hacminde bir miktar daha iyileşme görülebileceğine dikkati çekerek, 2013'te görülecek oranların bugünkünden de iyi olacağını kaydetti. 

     AA


Geri Dön