29 / 03 / 2024

18 milyonluk mega kent yıkılmayı bekliyor!

18 milyonluk mega kent yıkılmayı bekliyor!

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde Marmara depremi yıl dönümü nedeniyle basın toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, ''18 milyonluk mega kent yıkılmayı bekliyor'' diye konuştu.



İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 17 Ağustos 1999 depreminin 19. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de meydana gelebilecek depremler ve olası sonuçlar toplantıda değerlendirildi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, toplantıda açıklamalarda bulundu. 1999 depremlerinden sonra oluşturulan Deprem Şûrası’nın, 15-20 senede İstanbul’un güvenliğinin sağlanabileceğini vurgulayan Suna, can ve mal güvenliği için depremin hâlâ birinci öncelikli sorun olduğunu söyledi. 

Deprem önlemlerinin alınması ve binaların güvenli hale getirilmesi gerektiği halde kentleşme ve yapılaşmada önemli hataların yapıldığını belirten Suna, ‘’Ne İstanbul ne de Türkiye depreme hazır değildir, 18 milyonluk mega kent kaderine razı şekilde depremi beklemektedir’’ şeklinde konuştu.

İmar affıyla ilgili açıklamalarda bulunan Suna,  imar affıyla mühendislik hizmeti almadan üretilen sağlıksız yapıların affedilerek mevcudiyetlerinin koruma altına alınması, yapı stokunun iyileştirme hedefinden uzaklaşmasına neden olacağını söyledi. İmar affının Sütlüce, Ümraniye ve Sancaktepe’dekine benzer felaketlere yol açacağını belirten Suna, “İmar Barışı sağlıklı ve güvenli yapılaşmaya ölümcül bir darbe vuracaktır’’ ifadelerini kullandı.

Yapı denetim sorunları hakkında konuşan Suna, ‘’Deprem riski az olan, kaçak yapılaşmanın görülmediği ülkelerde bile yapı denetim kavramı, üretim sürecinin vazgeçilmezi olarak görülüyorsa, bir deprem ülkesi olan Türkiye’de yapı denetimi sisteminin hâlâ zaaf ve sorunlarla bir anılmasını kabullenmek mümkün değildir’’ açıklamasında bulundu.


Geri Dön