16 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü ulaşıma nefes aldıracak!

1915 Çanakkale Köprüsü ulaşıma nefes aldıracak!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, köprünün bağlantı tünelleri için de çalışmalar aralıksız sürüyor. İşte Asya ve Avrupa yakası arasında ulaşıma nefes aldıracak projede son durum. 



Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale'nin Avrupa ve Asya yakalarında sürdürülen tünel çalışmalarıyla Marmara ve Ege bölgelerinin bağlantı yollarının rahatlatılması amaçlanıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Eceabat ve Gelibolu ilçeleri arasındaki 6 tünelin inşası, doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanlarından geçen güzergahta doğal dokuya zarar verilmeden yapılıyor. 

Günde yaklaşık 1 metrelik ilerleme sağlanan proje, Gelibolu şehir geçişinden başlıyor. Eceabat Çevre Yolu'dan devam edilerek Kilitbahir'de sona erecek 47,5 kilometrelik güzergahın 14 kilometrelik bölümü Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içinde yer alıyor. 

Güzergah, ,inşası devam eden  1915 Çanakkale Köprüsü'ne ve her biri ayrı bir kahramanlık örneğini yansıtan çok sayıda şehitlik, anıt, yazıt, siper bulunan, ülkenin ve milli benliğin dünya kamuoyuna tanıtımı bakımından da çok önemli olan tarihi alana bağlantı sağlaması dolayısıyla önemli işlev görecek.

Projede 2 bin 560 metrelik T1, 644 metrelik T1A ve 1355 metrelik T2 tünellerinin inşası tamamlandı. 792 metrelik T3, 503 metrelik T4 ve 2 bin 558 metrelik T5 tünellerinin inşası ise aralıksız sürüyor. 

Çalışmalar tamamlandığında toplam 8 bin 412 metre uzunluğunda tek tüp tünel niteliğinde 6 ayrı birim, aralarında yollarla birbirine bağlanacak ve mevcut yol 1 kilometre kısalacak.

1915 Çanakkale Köprüsü ulaşıma nefes aldıracak!

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İÇİN ALTERNATİF GÜZERGAH 

Şu anda yüzde 75 fiziki gerçekleşmeye ulaşılan tüneller tamamlandıktan sonra teknik donanım işlerine başlanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü için alternatif güzergah olacak yol çift şeritli hizmete açılacak. 

Köprünün hizmete açılması beklenen 2022 yılında otoyol entegrasyonu sağlanıp her iki ulaşım arterini kullanan sürücülere kolaylık sağlanacak.

Virajlı yollar ve bölünmüş yol ayrımlarında kaybedilen zaman kısalacak ve ulaşımda yüksek kaliteyle hizmet verilecek.

Diğer yandan, yol çalışmalarında 31 kilometrelik kısma bitümlü sıcak karışık kaplama yapıldı.

1915 Çanakkale Köprüsü ulaşıma nefes aldıracak!

45 DAKİKALIK ULAŞIM SÜRESİNİ 5 DAKİKAYA DÜŞECEK 

Çanakkale kent merkezini Balıkesir ve İzmir'e bağlayan kara yolunun Ayvacık-Küçükkuyu kesiminde yapımı süren ve 45 dakikalık ulaşım süresini 5 dakikaya düşürmesi hedeflenen 2 tünelde de çalışmalar devam ediyor.

Çanakkale ile  İzmir  limanları hinterlandında bulunan ve lojistik kara yolu altyapısını oluşturan yolun hizmete açılmasıyla Kuzey ve Güney Marmara ile Ege Bölgesi arasında ulaşım rahatlayacak. 

Bu sayede trafikte can ve mal güvenliği temin edilerek bölgenin turizm, ticaret ve sosyoekonomik gelişimine de katkı sağlayacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nde son durum!


Geri Dön