25 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar tam gaz!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar tam gaz!

"Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanına sahip olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için Avrupa ve Anadolu yakasında çalışmalara devam ediliyor.



Tamamlandığında "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanına sahip olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Proje, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle "simgelerin köprüsü" olacak 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mart 2017'de temelini attığı "1915 Çanakkale Köprüsü"nün denize indirilen Avrupa ve Asya kule keson temellerinde çalışmalar hızla devam ediyor.

Projede, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı 75 personelin yanı sıra müşavir teşkilatında 103, yüklenici bünyesinde 568'i mühendis olmak üzere toplam 2 bin 919 kişi çalışıyor. 165 iş makinesinin kullanıldığı projede 68'i köprü, 20'si yol yapımında olmak üzere toplam 88 alt yüklenici, 24 saat vardiya usulüyle görev yapıyor.

Uluslararası bir koridorun da tamamlayıcısı olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa'dan gelip Türkiye'nin batısına gidecek sürücü ve yolcular tarafından kullanılacak.

2019'un Ocak ayında düzenlenen törenle köprünün en önemli yapılarından biri olan kule keson temellerinin kuru havuz inşaatından alınıp yüzdürülme işlemlerinin tamamlanmasıyla köprünün en önemli noktaları olan ayak bölümlerindeki çalışmalar hızlandı. 

İmalat çalışmaları ve Asya ve Avrupa ankraj imalatları, Avrupa ve Asya yaklaşım viyadüğünde kazı çalışmaları yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Asya kule temeli için çakıl yataklaması tamamlandı.

Tesviyesi süren ve Avrupa kule temelinde de çakıl yataklama çalışmalarına devam edilen köprünün, proje başlangıcı olan Malkara Kavşağı ile Koru mevkisi arasındaki kesimlerde toprak işleri ve sanat yapıları çalışmaları yapılıyor.

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Türkiye ekonomisinin en gelişmiş bölgesi olan ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleri ile entegrasyon olacak köprü, söz konusu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulacak.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaatı bittiğinde "dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını alacak 1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyanın ilki olacak.

Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak. Her iki yakada 333 metre yüksekliğine sahip kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde inşa edilecek.

Lapseki ilçesi Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkileri arasına yapılacak köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk asma köprüsü olacak.

2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprü toplam 4 bin 608 metre uzunluğuna sahip olacak.

Köprü için 2 yaklaşım viyadüğü, 4 betonarme viyadük, 10 alt geçit köprüsü, 33 üst geçit köprüsü, 6 köprü, 43 alt geçit, 115 menfez, 12 kavşak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu yapılacak. 

1915 Çanakkale Köprüsü'nün 18 Mart 2022'de tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulması planlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü bir yıl erken açılacak!


Geri Dön