18 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde kuzey yönlü geçici çalışma halatı montajı başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde kuzey yönlü geçici çalışma halatı montajı başladı!

Çanakkale Boğazı'nda yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde kuzey yönlü geçici çalışma halatı montajına başlandı.



Tamamlandığında "Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü" unvanını alacak olan renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle "simgelerin köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için Lapseki ilçesi Şekerkaya ve Gelibolu ilçesi Sütlüce şantiyelerinde çalışmalar hızla devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, gemiyle 35 dakika süren boğaz geçişini 6 dakikaya indirecek olan köprünün özellikle yaz sezonu gibi yoğun dönemlerde uzun araç kuyruklarını ortadan kaldırması planlanıyor.

"Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olarak belirtilen köprüde, her iki yakada suyun içindeki blokların üst üste yerleştirilmesiyle hazırlanan ve Türk bayrağını simgeleyen kırmızı beyaz renklere sahip ayakların tamamlanmasıyla diğer çalışmalara da ağırlık verildi.

Çanakkale Köprüsü'nün Lapseki bölgesindeki çalışmalarda ise otoyol bağlantıları, köprü ve menfez gibi bağlantı ara elemanlarının inşası sürüyor.

İstanbul ve Balıkesir'e bağlanacak yollarda kullanılacak gişeler, ara yollar ile kavşak bağlantılarının yapılması için de bazı çalışmalar yapılıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü nde kuzey yönlü geçici çalışma halatı montajı başladı!

Lapseki şantiyesinde, itme sürme yöntemi ile yapım çalışmaları süren Asya yaklaşım viyadüğünün sağ ve sol tabliyelerinin yapımı da devam ediyor. Son duruma göre, tabliyeler Lapseki'nin içinden geçen Çanakkale-Bursa kara yoluna kadar ulaştı.

Geçici çalışma halatı montajı

Çanakkale Köprüsü'nün  inşaat çalışmalarının en önemli bölümünü meydana getiren geçici çalışma halatı montajı işlemleri de devam ediyor. 

Geçen hafta güney yönlü montajı tamamlanan halat çalışmalarından sonra kuzey yönlü çalışmalara başlandı.

Halat montajının yapılabilmesi amacıyla Çanakkale Boğazı'nın transit gemi geçişlerine kapatılması kararı da alındı.

Bu kapsamda, 1915 Çanakkale Köprüsü inşaat faaliyetlerinin sağlıklı olarak yürütülmesine imkan vermek için boğaz 05.00 ile 17.00 saatleri arasında çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.

Yapılan çalışmayla Avrupa ve Asya kıtaları bir halatla birleştirilmiş olacak.


Geri Dön