26 / 04 / 2024

1937 yılında Bostancı Ali Cami yıktırılıyor!

1937 yılında Bostancı Ali Cami yıktırılıyor!

1937 yılında Aksaray'da Langa civarında bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi Bostancı Ali Cami yol ortasına geldiğinden yıktırılmaktaymış. Mimar Davud'un üç eserinden biri olan Bostancı Ali Cami yıktırılıyormuş.



1937 yılında Bostancı Ali Cami yıktırılıyor!


Kıymetli bir eser: Langa'daki Bostancı Ali Cami


 

    Aksaray'da Langa civarında Bostancı Ali Cami yol ortasına geldiğinden yıktırılmaktadır. Bunu haber aldığımız zaman müzelerde Eski Eserleri Koruma Encümeni'ne müracaat etmek istedik. Fakat encümenin içtima günü olmadığından daimi azasından Mimar Kemal Altan'dan sorduk. 

    Kemal Altan bu caminin yıkılmaya başladığını daha evvelce duyduğunu söyledi ve yıkılan eser hakkında şu sözleri de ilave etti:    

    - Langa'daki bu cami 16'ncı asra aittir. Yenicami gibi bir sanat incisinin mimarı olan Davud'un eserlerindendir. Banisi Abdullah Ağa 3'üncü Murad'ın Bostancı başıdır. Kendisi hicri bin tarihlerine doğru vefat etmiştir. Üsküdar'da Kısıklı civarında ikinci bir eseri olan cami avlusunda gömülüdür. Beylerbeyi ile İstavroz denilen mevki arasında ayrıca biz cami daha vardır. 

    Bu üç eser içinde mimari tipi itibariyle en güzel ve en sağlamı Langa'daki camidir. 

    Velev yol ortasına gelmiş olsun yahut diyelim ki mali inhidam raporuyla yıktırılmasına karar verilsin. Muhakkak müzelerdeki eski eserleri koruma encümeninin bilmesi lazımdır. Çünkü ortadan hüviyeti kaybolmadan evvel bu gibi tarihi eserler Müzeler Mimarlığı'nca tetkik edilir, fotoğrafları çıkarılır ve encümen dosyasına geçer. Bittabi bir iki gün sonra encümen toplandığı zaman bu mesele etraflıca araştırılacaktır. O zaman daha sarih malumat alınır.


Akşam 15 Teşrinievvel (Ekim) 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön