28 / 03 / 2024

1937 yılında Fenerbahçe ve Kalamış sayfiye yeri olacak!

1937 yılında Fenerbahçe ve Kalamış sayfiye yeri olacak!

1937 yılında Prost'un hazırlamakta olduğu İstanbul Nazım İmar Planı'na göre Fenerbahçe, Kalamış ve Mecidiyeköy birinci sınıf sayfiye yeri haline getirilecekmiş. Bu bölgelerin imar planı beş senede tatbik edilecekmiş.



1937 yılında Fenerbahçe ve Kalamış sayfiye yeri olacak!


Fenerbahçe, Kalamış, Mecidiyeköy sayfiye yeri haline getirilecek


Buralarda bulvarlar, muntazam caddeler ve sokaklar bulunacak


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'un Kalamış, Moda, Mecidiyeköy, Florya sayfiyeleriyle Kasımpaşa - Kağıthane yolunun imar ve tanzimi hakkındaki imar projeleri belediye ve Nafıa tarafından tasvip edilmiştir. Bu avan projeler, halkın görmesi ve tetkik etmesi için belediye şubelerinin kuluarlarına asılmıştır. 

    Bu avan projelere göre Kalamış, Fenerbahçe, Mecidiyeköy birinci sınıf birer sayfiye yeri haline getirilecektir. Florya, müstakbel plaj ve park şehri olacaktır. Bu sayfiye yerlerinin kendilerine fevkalade modern birer şehir manzarası verecek olan bulvarları, muntazam cadde ve sokakları olacaktır. Bunların imar planı beş sene zarfında tatbik edilecektir. 

    B. Prost su bentlerinin de istikbali olduğuna kanidir. Orada bir çok tesisat yapılabilecektir. İstanbul'un imar planında Kasımpaşa ile Kağıthane arasında bir şose inşası vardır. 

    Beşiktaş'ta Barbaros türbesi evvelce de yazdığımız gibi etrafı açılarak imar edilecektir. 

    Mütehassıs Galata Mevlihanesi'nin mektep ittihaz edilmesini muvafık görmemiştir. Maamafih bu tarihi binanın yanında bir mektep binası yapılmasını tasvip etmiştir. Belediye ve Maarif idareleri yakında bu mesele ile meşgul olacaklardır.


Akşam 16 Teşrinievvel 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön