26 / 04 / 2024

1937 yılında Haliç'in iki sahilinde yol açılacak!

1937 yılında Haliç'in iki sahilinde yol açılacak!

1937 yılında Haliç'in sanayi mıntıkası olmasını kararlaştıran Mimar Prost, bu mıntıkanın denizle olan irtibatının yanında sahilin her iki tarafında geniş birer yol yapılmasını uygun görmüş.



1937 yılında Haliç in iki sahilinde yol açılacak!


Haliç'in iki sahilinde geniş iki yol açılmasına karar verildi


Kasımpaşa'dan Sünnet Köprüsü'ne kadar olan yolun güzergahı kararlaştı


    Şehircilik mütehassısı B. Prost'e şehrin umumi planından başka şehir içinde acele olarak tanzim ve imarı lazım gelen yerler için bazı planlar yapmıştır. Profesörün hazırlamaya başladığı yeni umumi planda yer alacak bu mevzi planlar Şehir Meclisi'nin tasvibinden geçmiş ve Nafıa Vekaleti'nce tasdik edilmek suretiyle son kati şeklini almıştır. Bu planlardan biri, Kasımpaşa ile Kağıthane arasında açılacak yeni ve büyük caddenin vaziyet ve istikametine taalluk ediyor.

    B. Prost'e, bu yola büyük ehemmiyet vermiştir. Profesörün bu kararına müessir olan cihet şudur: B. Prost, Haliç'in iç tarafını, yani her iki sahilini şehrin sanayine tahsis etmeyi münasip görmüştür. Ancak, büyük fabrikalar ve sınai müesseseler için şehrin başka bir sahasını seçmiş, Haliç'te mümkün mertebe hafif sanayinin bulunmasını muvafık görmüştür. 

    Haliç'in her iki sahilinde bulunacak bu sanayi müesseseleri de gelişi güzel mevki almayacaktır. Mütehassıs, bunun için de tasarladığı esasa göre bir tasnif yapmıştır. Nispeten daha hafif sanayi müesseseleri Kasımpaşa'dan başlayacka, daha ağır sanayi de sırayla Kağıthane'ye doğru mevki alacaktır.

    Haliç'in bu suretle bir sanayi mıntıkası haline gelmesi kararlaştırıldıktan sonra B. Prost, bu sanayi mıntıkasının yalnız denizle irtibatı bulunmasını doğru bulmamış, sahilin her iki tarafında geniş birer yol yapmayı münasip görmüştür. Bu yollardan biri Kasımpaşa'dan başlayacak ve Kağıthane'de Sünnet Köprüsü'nün önüne kadar uzanacaktır. Profesör, bu yolun istikametini tayin etmiş ve bu istikamet planı -yukarıda kaydettiğimiz gibi- Nafıa Vekaleti'nce de tasdik edildiğinden kati şeklini almıştır.

    Haliç'in karşı sahilinde yapılacak yol da Eminönü'nde, köprü başından başlayacaktır. B. Prost, bu yolun istikametini henüz çizmemiştir. Ancak bu ikinci yol da Kasımpaşa'dan başlayacak yol gibi Kağıthane'de Sünnet Köprüsü'nün önüne kadar gelecektir. Bu suretle Haliç'in her iki tarafından gelecek olan yollar, Kağıthane'de birleşecektir. Şehircilik mütehassısı, önümüzdeki martta tekrar şehrimize geldiği zaman bu ikinci planın istikametini hazırlayacaktır. 

    Kasımpaşa'dan başlayacak olan yolun açılmasında -yalnız sanayi mıntıkaları itibariyle değil- diğer sebeplerden dolayı da faydalı sebepler görülmektedir. Bilhassa Karaağaç Mezbahası'nın şehirle kara yolundan münakalesi şimdi pek güçtür. Karaağaç müessesesinin kara yolu, Halıcıoğlu'nun üzerinden ve Darülaceze arkasından, Şişli'den geçmek suretiyle temin edilmiştir. Bu yol hem uzundur hem de bilhassa kışın çok miktarda kar yağdığı zaman kapanmak tehlikesine maruzdur. Bundan başka Halıcıoğlu'nda, Halıcıoğlu Askeri Lisesi'yle Askeri Fen Tatbikat Mektebi'nin arasında bulunan şimdiki yol bu askeri müesseselerin birbirinden ayrılmasına sebep oluyor. B. Prost yeni yolun istikametini çizdikten sonra Halıcıoğlu'nda her iki mektebin arasındaki yolu kapatmayı muvafık görmüştür. Burada şimdiki yol, bu mekteplerin arazisine kalbedilecektir. 

    Kasımpaşa - Kağıthane yolunun istikametini gösteren ve Nafıa Vekaleti tarafından tasdik edilen planın musaddak suretinin bir klişesini yukarıya dercediyoruz: Bu planda da gösterildiği gibi yolun umumi güzergahı şu suretle çizilmiştir: Kasımpaşa Vapur İskelesi'nin önünden başlayacak olan bu cadde, İstanbul Deniz Kumandanlığı (eski Bahriye Nezareti binası) arkasından geçecek, buradaki fabrikaların ve tersanenin arasından ilerledikten sonra, Hasköy ve Halıcıoğlu Kışlası'nın önünden geçtikten sonra Karaağaç müessesesinin önünden geçtikten sonra Karaağaç müessesesinin arkasını takip ederek Kağıthane'de Sünnet Köprüsü'nün önünde nihayet bulacaktır. 

    Asfalt olarak inşa edilecek olan bu yolun genişliği, yerine göre, 25-30 metre arasında bulunacaktır. Bu yeni yol üzerinde yapılacak binaların vaziyetleri ile irtifaları, ileride ayrıca hazırlanacak umumi imar planında gösterilecektir. 

    Bu yeni yolun ne zaman açılacağı henüz belli değildir. Belediye, şehrin imarı için elde edeceği tahsisatı bulunca ilk yapılacak işler başında bu Kasımpaşa - Kağıthane yolunu açacaktır.


Akşam 23 Teşrinisani (Kasım) 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön