26 / 04 / 2024

1937 yılında İstanbul bostanları şehir dışına çıkarılacak!

1937 yılında İstanbul bostanları şehir dışına çıkarılacak!

1937 yılında İstanbul Belediyesi, tifo vakalarının artması üzerine şehirde temizlik mücadelesine başlayacakmış. Şehirdeki bostanların kanalizasyon sularıyla sulanması bu tarihi bostanların şehir dışına çıkarılmasını gündeme getirmiş.



1937 yılında İstanbul bostanları şehir dışına çıkarılacak!


Temizlik mücadelesi başlıyor


Bostonların şehir dışına çıkarılması için de ilk adım atılmak üzeredir



    Görülen tifo vakaları üzerine başta meyve satanlar olmak üzere sebzecilerin, ahçıların aşılanmalarına karar verildiğini yazmıştık. Tifonun sirayetinde karasinekler mühim bir rol oynadığından belediye karasinek mücadelesi yapılması için de şubelere tebligatta bulunmuştur. Karasinekler daha ziyade süprüntüler arasında ve lağım ağızlarında biriktiklerinden bugünden itibaren arsa ve sokaklar temizlenecek ve çöp atılmasına meydan verilmeyecektir. Lağım ağızlarına, su biriken yerlere de sönmemiş kireç dökülecektir. 

    Şehir içinde hayvan beslemeye de müsaade edilmeyecektir.


1937 yılında İstanbul bostanları şehir dışına çıkarılacak!

    

    Belediye, iki sene evvel lağım sularıyla sulanan bostanlardaki sebzeleri imha ettirdiği, birçok bostanları temiz su almaya mecbur ettiği halde -Sıhhiye Vekili B. Refik Saydam'ın geçen günkü beyanatından da anlaşılacağı veçhiyle- hala lağım sularıyla sulanan veya şehrin her tarafında muntazam kanalizasyon tesisatı olmadığı için sokaklardan akan kirli sulardan istifade eden bostanlar vardır. 

    Bostanların bu vaziyette kalması daimi surette tehlike doğuracağını bütün mütehassıs hekimler söylediklerinden bostanların şehir dışına çıkarılması zaruri görülmektedir. 

    Bu maksatla bostanların şehrin ne tarafında tesisi lazım geldiğine dair şehircilik mütehassısı B. Prost tetkikata başlamıştır. Tetkikat bittikten sonra belediye, bostan sahiplerine mühlet verecektir.


Akşam 5 Temmuz 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön