24 / 04 / 2024

1938 yılında Vakıflar Müdürlüğü Valide Han'ı 180 bin liraya belediyeye satacakmış!

1938 yılında Vakıflar Müdürlüğü Valide Han'ı 180 bin liraya belediyeye satacakmış!

1938 yılında belediye Eminönü'nde meydan açılması için istimlak çalışmalarına başlamış. İstimlak edilecek binaların bedellerini belirleyen belediye, Valide Han'ı da istimlak etmek istemiş. Vakıflar han için 180 bin lira istemiş.



Valide Hanı

Evkaf İdaresi 180 bin lira istiyor.


Eminönü Meydanı'nın açılması için yapılan hazırlıklar devam etmektedir. İstimlak edilecek binaların gayri safi iradlarına göre istimlak bedelleri tesbit edilmiştir. Belediye, şimdiden bina sahipleriyle temasa başlamıştır. İstimlak sahasındaki binalardan bir kısmı, evkafa ait olduğu için Evkaf Müdürlüğü'yle de temaslar yapılmıştır. 


Yapılan temas neticesinde Evkaf, Valide Hanı için 180 bin lira istemiştir. Ancak tramvay şirketinden alınan 1 milyon 700 bin liranın Eminönü Meydanı'nın açılmasına tahsisi hakkında kanun mucibince Evkaf'a ait binaların istimlak bedelleri hususi bir takım şartlara tabi olduğundan Valide Hanı için 180 bin lira istemesine rağmen belediye ile Evkaf arasından bir tesviye sureti bulunacaktır. Bu hususta her iki daire arasında müzakere başlamıştır.


(1938 yılında Reşat Altın 13 liraymış.)

             

Akşam Gazetesi 25 Kanunusani (Ocak) 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön