25 / 04 / 2024

1939 yılında açılışı yapılan Gazi Köprüsü 2 milyon 300 bin liraya mal olmuş!

1939 yılında açılışı yapılan Gazi Köprüsü 2 milyon 300 bin liraya mal olmuş!

1936 yılında inşası başlanan Gazi Köprüsü yani Atatürk Köprüsü 1939 yılında hizmete açılmış.25 metre eni, 478 metre uzunluğunda yapılan köprü 2 milyon 300 bin liraya mal olmuş.



Gazi Köprüsü dün açıldı.

3 senede yapılan köprü 2,300,000 liraya mal olmuştur.


Üç seneden beri inşasına devam edilen Gazi Köprüsü'nün açılış resmi dün saat 15.00'ta yapılmıştır.

Davetliler, hususi vasıtalarla Gazi Köprüsü'nün Unkapanı cihetinden geçerek köprünün tam ortasında hazırlanan hususi mevki işgal etmişlerdir. Saat 15.00'ta İstanbul Vali ve Belediye Reisi B. Lütfi Kırdar kısa bir nutuk söylemiş, ezcümle demiştir ki:


Bugün küşad remini yapacağımız bu köprü, modern bir tekniğin güzel bir eseri olarak gördüğümüz bu iki sahili birbirine bağlamış bulunuyor.

Hepiniz bilirsiniz ki Gazi Köprüsü'nün epeyce uzun bir mazisi vardır. İlk hazırlık safhasını teşkil eden zamanı nazırı itibara almasak bile, temel atmak suretiyle fi'len işe başlandığı 936 senesi ağustosundan bugüne kadar tam üç sene iki ay geçmiştir. Yalnız köprü için sarf olunan paraların miktarı iki milyon üç yüz elli bin lira gibi muazzam bir yekuna baliğ olmaktadır.


Vali, bundan sonra yeni köprünün İstanbul hayatında oynayacağı mühim rolden bahsetmiş ve demiştir ki:

25 metre eni ve 478 metre uzunluğu ile Haliç üzerinden bu iki sahili birbirine bağlayan bu köprü, hesaplarımıza göre, Karaköy Köprü'sündeki kesafetin atiyen yüzde otuz ve hatta yüzde otuz beşini kendi üzerine alacaktır. Atiyen diyorum, çünkü bir köprü kendisinden beklenen bütün hizmetleri tek başına bittabi ifa edemez. İşimiz yalnız bu köprüyü kurmak ve hizmete açmakla bitmiş olmayacaktır. Onu muhtelif kollardan kafi genişlikte yollar işe şehrin faaliyet sahalarına götürüp bağlamak mecburiyetindeyiz.


B. Lütfi Kırdar, bundan sonra Milli Şef'in İstanbul hakkında sarf ettikleri: >>İstanbul başlı başına bir ülkedir>> takdirlerini söylemiş. >>Gazi Köprüsü>> unvanının bu köprüye kanunu mahsus ile verildiğini bildirmiş, büyüklerimize, İstanbul Mebusu Başvekil Dr. Refik Saydam'a şehir namına teşekkür ederek nutkunu bitirmiştir.


Vali bundan sonra kurdeleyi keserek Gazi Köprüsü'nü açmıştır. Müteakiben davetliler, hazırlanan büfede izaz ve ikram edilmişlerdir. Gazi Köprüsü'nün açılış merasiminde bulunanlar, buradan Ayaspaşa'ya giderek Ayaspaşa Gümüşsuyu asfalt yolunun remi küşadında hazır bulunmuşlardır. Bu yolu vali açmış ve kısa bir nutuk söylemiştir. Vali, nutkunda mezkur yolun 85 bin küsur liraya mal olduğunu, 600 metre uzunluğunda olduğunu kaydetmiştir. 

Nutuktan sonra davetliler Park Otel'de hazırlanan büfede izaz ve ikram edilmişlerdir.


(1939 yılında Reşat Altın -7.2 gram- 15 liraymış.)


Akşam Gazetesi  30 Teşrinievvel (Ekim) 1939


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com           


Geri Dön