25 / 04 / 2024

1941 yılında mobilyalı evlerin kira bedelini belediye tespit edecekmiş!

1941 yılında mobilyalı evlerin kira bedelini belediye tespit edecekmiş!

1941 yılında eşyalı evlerin kiraları belediye tarafından belirlenecekmiş. Bunun sebebi ev sahiplerinin bir kaç eşya koyarak fazla kira istemelerinin önüne geçmekmiş. Kanunun yürürlüğe girmesiyle ev sahipleri fazla aldıkları parayı iade edeceklermiş.



Apartman ve ev kiraları...

Mobilyalı evlerin kiraları belediyelerce tayin edilecek.


Haber aldığımıza göre, yakında apartman ve ev sahipleri ile kiracıları alakadar bir karar alınacaktır. 

Fevkalade hallerde memleketin iktisadi bünyesini korumak için, milli korunma kanununun 30'uncu maddesine göre ev kiraları tespit olunmuştu. Bu, evvela vilayet merkezlerinde sonra kazalarda tatbik edildi. 


Fakat son zamanlarda bazı apartman ve ev sahiplerinin fazla para almak için hileye müracaat ettikleri görüldü. Bunlar, kanunda mobilyalı gayrimenkullerden bahsolunmamasından istifadeye kalkıştılar. Bazı ev sahipleri evlerine bir kaç sandalye, bir masa koyarak fazla kira istiyorlardı.

1941 yılında mobilyalı evlerin kira bedelini belediye tespit edecekmiş!

Bu gibi halleri önlemek için yeni bir kanun hazırlanmıştır. Bu kanuna göre, mobilya ile kiraya verilen apartman ve evlerin kirası sonra da mobilyanın kirası tayin olunacaktır. Mesela boş iken 100 liraya kiraya verilen bir apartman veya eve üç bin liralık mobilya konmuş ise 150 liraya kiralanabilecektir. Basit bir kaç parça mobilya ile fazla kira istenemeyecektir. Kanun, 20 Şubat 941 tarihinden itibaren meri olacaktır.O zamandan şimdiye kadar ev sahipleri aldıkları fazla kiraları iade edeceklerdir.

Otel veya pansiyonlar bu karardan hariç bırakılmıştır.


Vatan Gazetesi 22 Haziran 1941


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön